6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

2. üniversite kentin doğusuna kurulmalı

KENT KONSEYİ'NE BURSA'YA KURULACAK İKİNCİ ÜNİVERSİTE DAMGASINI VURDU

Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'Bursa konuşuyor' toplantısında adliye, sağlık kompleksi, üniversite ve belediye hizmet binası gibi projelerin yapılacak yerleri tartışmaya açıldı.

Tayyare Kültür Merkezi'nde Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'Bursa konuşuyor' toplantısında üniversite, Samanlı sağlık kompleksi, adliye binası ve belediye hizmet binası ele alındı. Kent Konseyi Başkanı Semih Pala'nın konuşmasının ardından Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık söz aldı. Uyanık, Bursa'nın planlarının bilimsellik ve evrensellik çerçevesinde yapılmasına dikkat çekti.

Baro Başkanı Zeki Kahraman yapılacak olan adalet sarayı için çözüm üretmek istediklerini belirterek, "Baro dışındaki ilgili kurumlar bizim kadar sesini çıkarmadı. Dünyanın her yerinde gelişmekte olan ve gelişen ülkelerde hastaneler, adliye binaları, hükümet konakları kent merkezinde bulunuyor. Kente çekim gücü olan adliye sarayı şehir dışına alınmamalı. Bu tür yerler halkın kolay ulaşabileceği mevkilerde olmalı. Bursa sıradan bir şehir değil" dedi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan ise Samanlı'da yapılması planlanan sağlık kompleksi ile alakalı görüşlerini dile getirerek, "Bursa yatak ve hekim açısından yetersiz kalıyor. Bursa merkezde 19 özel ve kamu hastanesi faaliyet gösteriyor. Bunun 10 tanesi kamu hastanesi ama günümüzde özel sektör yatırımları daha çok artıyor. 1. ve 2. basamak hastaneleri ulaşım bakımından kolay yerde olmalı. Sağlık kompleksi yapılacak yer itibariyle ulaşım açısından uygun değil. Bütün dal hastaneleri de bir merkezde toplamak akılcı değil. Hizmetler adil şekilde dağıtılmalıdır" diye konuştu.

Toplantıda Bursa'ya yapılacak ikinci üniversite konusu damgasını vurdu. Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, ikinci üniversite için ilçenin hazır olduğunu belirterek, hazırlanan sunumu katılımcılara izletti.

"AÇILACAK İKİNCİ ÜNİVERSİTE BURSA'NIN DOĞUSU'NDA OLMALI"

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı hastane, adliye ve belediye gibi hizmet veren kamu kurumlarının ulaşım anlamında kolay yerde olması gerektiğini dile getirerek, "Üniversite gelişmiş yerde değil, gelişecek yerde olmalı. Bu ünivesite Bursa'nın Doğusu'nun hakkıdır. Eğer üniversiteyi gelişmiş yerde yaparsanız doğu-batı arasındaki uçurum farkını açmış olursunuz. Böylece ötekileştirmelere de yol açarsınız. Dengeli ve adil yatırımlar yapılmalı. Hizmetleri yaparken ilerisini de düşünerek hareket edilmeli" dedi.

İkinci üniversiteye talip olan İnegöl ilçesinin Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ta söz alarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aktaş, İnegöl'ün her açıdan üniversiteyi kaldırabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, "Bursa'nın doğusuna bu üniversitenin ihtiyacı var. Dünyanın en zor işi mevcudu değiştirmektir. Bu üniversitenin İnegöl'e yapılması Yenişehir Havaalanı'nın da hareketlenmesine sebep olacak. İnegöl'ün yıllık ihracatı 700 milyon dolar. Mobilya anlamında ilçemizin ülke ekonomisine katkısı 2009 yılında 2 milyor dolar oldu. İnegöl'de 48 bin ilk ve ortaöğretim öğrencisi var. İnegöl her türlü özelliğiyle ikinci üniversiteyi hak ediyor"şeklinde konuştu.

"BURSA'NIN TEKNİK ÜNİVERSİTEYE İHTİYACI VAR"

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sürmen ise Bursa'nın ikinci üniversiteye layık olduğunu belirterek, "Türkiye'de okullaşma oranı yüksek ama açılan bölümlerde kontenjanlar boş kalıyor. Üniversite veya yüksek okul açmakla iş bitmiyor. Üniversite kurarken kaynak israfına dikkat edilmeli. Uludağ Üniversitesi'nin öğrenci sayısı 44 bini buldu. Uludağ Üniversitesi çok hantal bir kitle üniversitesi oldu. Bursa'nın bir teknik ve atraksiyon üniversitesi yok. Bursa tekstil ve otomotiv şehri ve teknik bir üniversitesi olması gerekiyor. Genel üniversite çatısı altında teknik branşların ayrıldığı şekilde üniversite kurulmalı. Görükle Kampüsü içinde böyle bir yeterli proje için yer var" diye kaydetti.

"YAPILACAK BAĞLANTI YOLU OVAYI YOK EDER"

Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker ise sağlık kompleksinin Samanlı'ya yapılmasına karşı olmadığını kaydederek, "Bu şekilde bir kompleks yapmak doğru ama ulaşımı kolay olmalıdır. Bu proje sayesinde Bursa'da sağlık sektörü de gelişebilir. Ama yeri burası olamaz. Bölgede birde bağlantı yolu yapılması planlanıyor. Bu yol ovayı katleder. Binlerce meyve ağacı gider, ovanın sulama teçhizatı bozulur. Gerekli fizibilite çalışması yapılmalı neyi nereye yapılması gerektiği ona göre belirlenmeli" diye kaydetti.

KENT KONSEYİ'NE BURSA'YA KURULACAK İKİNCİ ÜNİVERSİTE DAMGASINI VURDU
KENT KONSEYİ'NE BURSA'YA KURULACAK İKİNCİ ÜNİVERSİTE DAMGASINI VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2010 Cuma 18:37:01
Güncelleme :29 Ocak 2010 Cuma 23:52:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?