4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

2 ayrı diş fırçası kullanın!

DOMUZ GRİBİNE KARŞI 2 AYRI DİŞ FIRÇASI KULLANILMASI TAVSİYE EDİLDİ

Dentatürk Özel Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Başaraner, domuz gribi salgınına karşı 2 ayrı diş fırçası kullanılması gerektiğini söyledi.

22 Kasım'ı içine alan haftanın Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlandığını belirten Başaraner, "Dentatürk olarak bu yıl bu haftayı halkımız ile kutlamaktan mutluluk duyuyoruz. Fakat ağız ve diş sağlığında toplumumuzun içinde bulunduğu mevcut durum bu mutluluğumuzu gölgelemektedir" dedi.

Avrupa ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığı yılda 5 iken Türkiye'de ise bu sayının 0,9 olduğunu ifade eden Başaraner, "Nüfus artışının yüzde 1,37 olduğu ülkemizde diş hekimi sayısının artış yüzdesi yüzde 17,13 iken önceki yıl 0,7 olan diş hekimine gitme oranının 0,9'a çıkması, meslektaşlarımızın iş hacminin daralması olarak görülmektedir. Tüm bu veriler, halka ağız sağlığı şuuru aşılanması için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.

21. yüzyılda hala Türkiye'de diş hekimi lisansına sahip olmayan kişiler tarafından yapılan müdahaleler sonucu birçok hastanın mağdur olduğuna işaret eden Başaraner, Kayseri'de sahte diş hekimi tarafından yapılan diş çekimi yüzünden 16 yaşında bir çocuğun hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bugün itibarı ile 20 bin diş hekiminin Türkiye nüfusuna hizmet vermeye çalıştığını söyleyen Başaraner, çürük dişlerin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilendiğinin altını çizdi.

 "2 FIRÇA KULLANIN"

Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve diş eti hastalıklarından korunmada öncelikle kişilerin kendi sağlıklarının bilincinde olması gerektiğini ifade eden Başaraner, insanlara, düzenli fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığı kazandırılmasının şart olduğunu bildirdi.

Son dönemlerde herkesin endişe ile takip ettiği domuz gribi salgınına tedbir olarak günde 2 ayrı diş fırçası kullanılmasını tavsiye eden Başaraner, "Sabah kullandığımız fırçanın bir diğer fırçalamada kullanılmayarak kurumasının sağlanması ve ertesi sabaha kadar kapalı muhafaza kutusunda saklayarak ıslak ortamları seven mikroorganizmaların barınmasının engellenmesi sağlanmalıdır. Bulaşıcı hastalıklara karşı aile içinde ortak fırça kullanımından da kaçınılması lazım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 09:46:01
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 11:18:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?