3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

2 yıl içinde bin kişi istihdam edilecek

Tekstildeki işlerini yavaşlatma kararından sonra turizm, enerji, teknoloji perakendeciliği ve çimento sektörlerine odaklanan Sönmez Holding, 2009 yılında 150 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Yapılacak yatırımların devreye girmesiyle 2010 yılı için 600 milyon dolarlık ciro hedefi koyan Sönmez Holding, iki yılda bin kişiyi de istihdam edecek.

Uludağ Monte Baia Otel'de, 3 oğluyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, tekstilde doğmuş grubun sermaye yapısını çimento, elektronik perakendecilik, turizm ve enerji sektörlerine kaydırmayı doğru bulduklarını söyledi.

Öncelikle grubun turizm yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Celal Sönmez, "Sönmez Grubu olarak tekstil içindeki küçülme düşüncemizin bir yansıması ne olabilir diye düşündük. Bizim için bir tanesi turizmdi. Turizm, Türkiye'nin bacasız sanayisidir. Bu sektörde bulunalım dedik. İlk yatırımımızı Bodrum'da, ikinci yatırımımızı ise Uludağ'da Monte Baia olarak yaptık. Şu anda yapım aşamasında olan ve 1 Haziran'da Antalya'da açacağımız 200 yatak kapasiteli Baia Lara projemiz var. Baia'yı bir zincir haline getirmek istiyoruz. Bir diğer yatırımımız da şehir oteli konseptindeki Bursa Baia olacak. Bu yatırımımız da 1 Temmuz'da açılacak. Yatırımları kriz sebebiyle ötelemeyi de düşündük. Ancak 'madem başladık, bitirelim' dedik. Yine Çekirge'deki sıcak su kaynakları olan bölgede Termal Baia ismindeki yatırımımıza 2009 yılı içinde başlamayı planlıyoruz. Bir arsa yada uygun teklif olursa İstanbul, İzmir ve Ankara'da projelerimiz içinde yer alıyor" dedi.

Turizmde çeşitlemeye gittiklerini de belirten Celal Sönmez, yaşamı boyunca otel sayısını 10'a çıkarmayı hedeflediğini de ifade etti. Otellerin maliyetleri hakkında da bilgi veren Sönmez, "Bodrum ve Monte Baia 60 milyon dolar, Antalya'daki otel 70 milyon dolar, Bursa'daki otel 20 milyon dolar, Termal Baia da 60 milyar dolar sayarsak, yapılmakta olan otellerle birlikte turizm yatırımımız 210 milyon dolar civarındadır" diye konuştu.

Enerji ile ilgili yatırımlarının da sürdüğünü dile getiren Sönmez, "Rüzgar yerine hidrolik enerjide ne yapabiliriz? diye çalıştık. Bu çalışmamızın lisansını 31 Aralık günü tesadüfen aldık. Biri Rize'de, diğeri Ordu'da olmak üzere 2 tane nehir tipi santralin temelini umarım 2009 yılında atarız. Lisans, 16 aylık projelendirme ve 24 aylık inşaat izinleri veriyor. Rize'deki santralde 34.5 megavatt, Ordu'da ise 10 megavatt üretim yapılacak. Bunların yatırım değeri ise 90 milyon dolar olacak" şeklinde konuştu.

Çimento sektöründe ise 2007 yılı içinde başlayan çalışmaların inşaat aşamasında olduğunu anlatan Sönmez, gelen makineleri Bilecik'e taşıyarak montaj çalışmalarına başlayacaklarını, üretime de maksimum Ekim ayında başlayacaklarını kaydetti. 1 milyon 300 bin ton klinker üretiminin yapılacağını da söyleyen Sönmez, çimento sektörüne 125 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş olacaklarını belirtti.

"TEKSTİLİN GRUP İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 25'LERE DÜŞTÜ"

Sönmez grubunun tekstilde devam ettiğini ifade eden Sönmez, "Üç ana tekstil kuruluşumuz var. Flament'te üretimi durdurduk. ASF ve Pamuklu sanayi fabrikalarımız ise üretime devam ediyor. Umarım iki şirketimiz uzun yıllar faaliyetlerini sürdürür. Duygusal davranışımla, konuya sektörel olarak bakamadık. Tekstil ayağını sürdürebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ama kalıcı olması ve kendini sürdürebilmesi en doğrusudur. Yoksa hiçbir çaba, para kazanmaksızın sürdürülebilir olamaz. İki şirketimizde de endişe verici bir durum yok. 10 yıl önce grubun içinde tekstilin payı yüzde 90'dı. 5 bin 400 civarında çalışanımız vardı. Bunun 4 bin 800'ü tekstildeydi. Bugün ise tekstilin grup içindeki payı yüzde 25 civarındadır. Şu anda 2 bin 100 çalışanımız var ve bunun 375'i tekstilde yer alıyor" dedi.

Türkiye'ye ve geleceğe inandıklarını ifade eden Sönmez, "Bir-iki yıl sonra bu günlerin daha iyisi dönemler başlayacak. Çünkü hiçbir kriz kalıcı değildir. Grubun 2008 yılı toplam cirosu 415 milyon dolar olarak gerçekleşti. Flament fabrikası kapanmasaydı daha fazla ciro yapabilirdik. Ama 2008-2009 yılında yaptığımız yatırımların devreye girmesi ile 2010 yılında 600 milyon dolarlık bir ciroyu hedefliyoruz. İki yıl içinde de rahatlıkla bin kişiyi istihdam ederiz. Bu arada tekstilde çıkarmalar da yaşandı.
2008 yılın içinde tahminen 200 civarında istihdamı kaybettik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 11:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?