2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

2 yıllık esaretin bedeli 29 bin YTL

Bursa'nın İznik ilçesinde, yaralanan komşularına yardım eden gencin başına gelmeyen kalmadı. İyiliğinin bedelini cinayetle suçlanarak ödeyen genç, 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılınca, ömrünün en uzun ve karanlık günlerinin bedeli olarak açtığı tazminat davasında 29 bin YTL kazandı.

Edinilen bilgiye göre, 4 yıl önce İznik ilçesinde bekçilik yapan arkadaşı Cemil Kıran'ı yaralı bir şekilde bulan Fatih Sultan Gürsel, yardım etmek istedi. Yaralı arkadaşını bekçiliğini yaptığı kum ocağına bırakıp, (Lütfen bunu hastaneye götürün, durumu ciddi) diyen genç, gönül rahatlığı içinde evinin yolunu tuttu. İşyerindeki arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılan bekçi Kıran, 3 gün sonra hayatını kaybetti. Ölüm döşeğindeki Kıran'ın son sözünde Fatih ismini sayıklaması polisin dikkatini çekti.

Ayrıca Gürsel, Kıran'ı yaralı bir şekilde hastaneye götürdüğü için cinayetin bir numaralı şüphelisi oldu. Talihsiz genç, her ne kadar suçsuz olduğunu anlatıp, sadece yaralı arkadaşına iyilik yaptığını söylese de insanlığının bedelini cezaevine girerek ödedi.

Ömrünün baharında henüz 18 yaşındayken cezaeviyle tanışan Gürsel, katil olmadığının anlaşılacağı günün ümidiyle yaşadı. Fakat durumu gün geçtikçe daha da kötüleşti. Zira tutuklu olarak yargılandığı 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Gürsel'i "kasten adam öldürmek" suçundan önce 24 yıl ardından da iyi hali sebebiyle 4 yıl indirim yaparak 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Evlenme hayalleri kurarken kendini cezaevinde bulan Fatih Sultan Gürsel'e bir darbe de nişanlısından geldi. 20 yıl ceza alan nişanlısının katil olduğuna inanan genç kız, nişanı atarken, "Bir katille yaşayamam. Sen katilsin" diyerek, en büyük mahkumiyeti verdi. Nişanlısının sözleriyle daha bir yıkılan gencin artık hayatta kaybedecek hiç bir şeyi kalmadı.

Tüm umutları tükenen genç, yaşanan onca üzücü olaydan sonra ilk defa Yargıtay'dan gelen bozma ilamına gülebildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını dosyada eksiklikler var diyerek bozması üzerine yeniden yargılanan Gürsel'in, suçsuz olduğu anlaşıldı. Ömrünün en güzel yılları cezaevinde tükenen genç, 2 yıl 3 gün esaretin ardından suçsuz olduğu gerekçesiyle beraat etti.

Sevincini buruk bir şekilde yaşayan genç, avukatı İrfan Koçak ile birlikte cezaevindeki kabus dolu günlerinin bedelini alabilmek için kolları sıvadı. Cezaevine tükenen 2 yılı için genç, Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 25 bin YTL'si maddi 25 bin YTL'si de manevi olmak üzere toplam 50 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Mahkeme yapılan yargılama sonucunda Gürsel'e Hazine'nin 15 bin YTL'si manevi 14 bin 269 YTL'si de manevi olmak üzere toplam 29 bin 269 YTL tazminat ödenmesine karar verdi.

Ömrünün en güzel yılları cezaevinde kurtulma ümidiyle geçen Fatih Sultan Gürsel, "Kapı komşumuz olan Cemil ağabeye yardım ettim. Yaralanmış, üstü başı çamur içindeydi. Koluna girerek çalıştığı yere götürdüm. (Durumu iyi değil, bunu hastaneye götürün) dedim. 3 gün sonra şahıs ölünce beni cinayet suçundan gözaltına aldılar. İyiliğimin bedelini ömrümün en güzel yıllarını cezaevinde tüketerek ödedim. Cezaevine girdiğimde kurtulacağıma dair her zaman içimde bir umut vardı. (İyilik yap at denize, balık bilmese Halik bilir) diye bir söz var. Bunun şuuru içindeydim. 20 yıl cezaevinde yatacağım diye hiç korkmadım. Hep mutlaka bugün yarın suçsuz olduğum anlaşılır, çıkarım) diyordum. Nitekim bu karar Yargıtay tarafından bozuldu" dedi.

Cezaevine girdiği için almaya hak kazandığı 29 bin YTL'den daha fazla harcama yaptığını vurgulayan Gürsel, durumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürmeyi mantıksız bulduğunu kaydederek, "Bu Türkiye içindeki bir davadır. Ve Türkiye içinde halledilmelidir. AİHM'i bizim komşumuz olarak düşünün. Biz ise bir aileyiz. Siz kardeşinizi komşunuza mı babanıza mı şikayet edersiniz? Dövse de sevse de baba babadır. O yüzden bu durumu AİHM ile paylaşmak istemiyorum. Bu bizim aramızda, devletimiz bize bu

kadarını layık görmüş. 18 yaşında cezaevinde girmemin, 2 yıl tutuklu kalmamın, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmamın, nişanlımdan, eşimden dostumdan, arkadaşlarımdan ayrı kalmamın bedelini devletim 29 bin YTL olarak layık görmüştür" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2007 Pazar 13:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?