1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

3 bin yıllık surlar müze oluyor

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi, Tophane yamaçlarında Saltanat Kapısı'nı ihya edip burçları elden geçirdikten sonra, önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. 

Kavaklı Caddesi'nde daha önce dokuma fabrikası ile bir ikametini kamulaştıran Osmangazi Belediyesi, yer altı su sarnıçları, gözetleme kuleleri ile devşirme antik parçaların olduğu surları gün yüzüne çıkartıyor. Osmangazi Belediyesi'nin bölgede surların üzerinde kalan birkaç evi daha kamulaştıracağı, Pınarbaşı Mezarlığı'nın karşısında Kavaklı'dan başlayan surları Osmangazi İlköğretim Okulu'nu da kısmen kaldırarak, Fetih Kapı'ya kadar ortaya çıkarmaya hazırlandığı belirtildi. 

Belediye, Yerkapı'da Müze Müdürlüğü elemanlarıyla birlikte araştırma kazılarını büyük bir hızla sürdürüyor. Bölgede dış sur, iç sur durumu rahatlıkla anlaşılır hale gelirken, gözetleme kulesinin merdivenleri de ortaya çıktı. Ayrıca daha önce ikamet olarak kullanılan Kavaklı Caddesi'nin köşesindeki evin yıkılmasıyla bir su sarnıcı ortaya çıkartıldı. 

Yerkapı'da dokuma fabrikasının yıkılmasından sonra ise, Hisar içindeki 3 bin yıl öncesine ait çeşitli tapınak ve büyük ikametlerden sökülen sütun başları, mermer büyük parçaların surların takviyesinde kullanılması dikkat çekti. Arkeolojik SİT alanında Prof. Dr. Selçuk Mülayim'in başkanlığındaki akademik araştırma kazılarında, zeminden 60 santim aşağıda horasan harçlı zemin, 3 metre aşağıda Roma dönemine ait bir duvar ortaya çıkartıldı. Kazılarla 3 bin yıllık surların yapım tekniği ve bilinmeyen yönleri de ortaya çıkartılıyor. 

Osmangazi Belediyesi, Yerkapı'da yapacağı çevre düzenlemesiyle bölgeye hem bir ziyaret hem bir açık hava müzesi hem de vatandaşların tarih ve yeşillik içerisinde dinlenebilecekleri bir alan olarak düzenleme için değişik projeler üzerinde çalışmalar yürütüyor.
İlkbaharda çalışmalara ağırlık verilmesiyle önümüzdeki yaz Pınarbaşı Mezarlığı'nın karşısında güzel bir çalışma ortaya çıkacak. Bu arada Yerkapı'da Kavaklı Caddesi üzerine, büyük araçların geçişine mani olmayacak yükseklikte daha öncekine benzer bir kemerin yapılması da değerlendiriliyor. 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 13:59:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?