6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

3 kişiden biri icralık

BURSA'DA 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK

Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle sanayi kenti Bursa'da geçen yıl her 3 kişiden biri icralık oldu. İcra müdürlükleri, borcunu ödeyemediği için icralık olan 614 bin 437 kişinin dosyasına bakarak tarihinin en yoğun yılını geride bıraktı.

Dünyayı saran ekonomik kriz, sanayi kenti Bursa'yı da vurdu. Özellikle otomotiv sektörünün yoğun olarak etkilendiği krizden, Bursalılar da nasibini aldı. Nüfusu 2 milyonu geçen şehirde 2009 yılında, 261 bin 487 kişi icralık oldu. 2008 yılından devreden 352 bin 950 icra dosyası ile icra müdürlüklerinde 614 bin 437 dosya işlem gördü. Bunlardan 157 bin 950'si karara çıkarken, 2010 yılına ise 157 bin 950 dosya devretti. Dosyalar dolap ve arşivlere sığmayınca adliye koridorlarına taştı. Bursa'daki 13 ayrı

icra müdürlüğü tarihinin en yoğun yılını geride bıraktı.

Daha önceki yıllarda müşterilerini en fazla icraya veren GSM operatörleri, birincilik tahtını bankalara bıraktı. İcralık olanların yüzde 95'ini bankalara borçlananlar oluşturdu. Yüzde 15'lik bölümde ise cep telefonu, Türk Telekom, doğalgaz, elektrik ve diğer borçlar yer aldı.

Rakamları değerlendiren TÜKDER Başkanı Fikri Karagöz, böyle bir durumda icralık olmamanın mümkün olmadığını ifade ederek, "Vatandaşımızın alım gücü giderek azaldı. Artık insanlar, kredilerle, olmadık paralarla yaşıyor. Herkesin geleceği ipotek altında. Vatandaşlarımız gelirleriyle temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. Milyonlarca insan banka kredileriyle geçiniyor. Onca uyarılarımıza rağmen bankalar simit satar gibi kredi kartı dağıtıyor. Bu konuya acil bir önlem alınmazsa ilerleyen günlerde

daha büyük felaketler bizleri bekliyor olacaktır. Hemen kredi kartlarındaki faiz oranları ve asgari ödemeler düşürülmelidir" dedi.

Devletin 2-3 yılda bir çıkardığı geçici maddelerle vatandaşını korumaya çalıştığını fakat bunun yeterli olmadığını belirten Karagöz, "Bunun için devletin kalıcı çözümler üretmesi gerekir. Asgari geçim koşullarını iyileştirilmesi gerekir. Bugün insanlar gelirleriyle sadece faturalarını ödemekle yetiniyor. Acil olarak bu konuya el atılmalıdır" diye konuştu.

Sosyal devletin ilk görevinin vatandaşın yaşam koşullarını iyileştirmek olduğunu dile getiren Başkan Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat devlet bu durumu iyileştireceğine zam yaparak iyice zorlaştırıyor. Enflasyonun tek hanelere düştüğü günümüzde, işçiler yüzde 2-3 maaş zammı alırken devletin kamusal hizmetlerine yüzde 30-40'lara kadar zam yapılıyor. Durumu iyice zorlaştıran bu zamlara dur demek gerekir. Devletin kendi vatandaşının alım gücünü yükseltmesi lazım. 800 TL olan açlık sınırında insanların geçinerek icralık olmaması mümkün değil."

BURSA'DA 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK
BURSA'DA 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 11:21:05
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 12:24:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?