2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

5. Ulusal girişimcilik kongresi

Otomotiv dünyasının deneyimli yöneticisi Jan Nahum, Türk otomotiv sektörünün hibrit otomobillerle ilgili acil olarak altyapı çalışmasına başlaması gerektiğini belirterek, "10 yıl içerisinde hibrit araçlar ciddi oranlarda kullanıma girecek. Türkiye olarak şimdiden bunun altyapısını sağlarsak, Amerika ve Avrupa'da bir çok şirket ürün alımına geçebilir" dedi. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 5.'si düzenlenen 'inovasyon' ana temalı "Ulusal Girişimcilik Kongresi'nde konuşan Jan Nahum, dünyada petrol kaynakları tükenme noktasına gittiği için, hibrit otomobillerin gözde olacağını söyledi. Türkiye'nin inovasyona açık toplum olmadığını, takipçi bir toplum olduğunun altını çizen Nahum, "Önden giden bir toplum değiliz. Kavram değişikliğine ihtiyaç var. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.kuruluş yıldönümü 2023'te gücümüzü artırıp ileri doğru yol almak için başka bakış tarzına ihtiyacımız var. Amerika'daki milyar dolar harcamalar işin sonunda bilgiye çıkıyor. Bilgiyi, ekonomik katma değere dönüştürmek gerekiyor. Amerika bile milyar harcadığı araştırmalarının tümünü kullanma fırsatına sahip değil. Türkiye'nin argeyi kendi laboratuarlarında yapması şart değil. Bir taraftan dünyada olup bitene bakıp fırsatları yakalamanın yolunu bulmalıyız. Başkalarının argelerini satın alarak fırsatları yakalayabiliriz. Ulusal olarak argeyi, inovasyonu sadece kendimizin geliştirdiği olarak görüyoruz. Bugünün kırılma noktalarına hizmet edecek gelişmeleri yakalamamız lazım" dedi.

Nahum, dünyada enerji kaynaklarında azalma olduğunu, benzinli otomobillerin yerini hibrit araçlara bırakacağını hatırlatarak, "Çin, Hindistan gibi ülkeler güçlü çıkmaktalar. Hindistan bugün 2 bin 500 dolarlık araba tasarımı ile uğraşıyor. Çin, Honda'dan 10 katı ucuz motorsiklet üretmeyi başardı. Bütün dünyada etkisi görülüyor. Bu kırılma noktası 10-15 yıl sonra bizi yakalayacak. Bizim bunları fırsata döndürmemiz lazım. Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya bunu fırsata döndürür. Biz ise pahalılaşan enerji ortamında çok daha pahalı neticelerle karşılaşabiliriz. Ekonomiyi istediğimiz noktaya götüremeyiz. İlk önce bugünün sorunlarına cevap verecek teknolojik fırsatları üretmek zorundayız. Hibrit araçlar önümüzdeki 10 yılda kullanılacak. Toyotanın dışında ciddi yatırım yapmış kimse yok. Honda biraz yapmış. Bir yığın kurum şaşkın durumda. Eğer bizler Türkiye oarak altyapıyı yapsaydık, ciddi olarak anında çözüm üretirdik. Amerika ve Avrupa'dan bir yığın şirket ürün alımına geçebilirdi. Hibritten sonra hidrojen gelecek. Bizim günü iyi anlamamız gerekiyor. Bugünün tehdit meydana getiren kırılma noktalarının farkında olmamız lazım" diye konuştu. 

Mey İçki Genel Müdürü Galip Yorgancıoğlu da, "Girişim ve Kurumsal Süreçlerde İnovasyon" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Tekel'den satın aldıkları şirketin ilk aylarında sahte rakı krizinin pazar payını yüzde 20 düşürdüğünü ifade ederek, "Bu süreçte bir çok yeniliklere imza attık. Ürünlerin tamamını piyasadan geri çekip imha ettik. Ürünün ambalajını değiştirdik. Tüketiciye sorduk. Yüzde 85 olan pazar payımız bir ayda yüzde 65'e düştü. Ama ogün yaptığımız yenilik ve değişiklik sayesinde bugün pazar payımız yüzde 88 oldu" şeklinde konuştu. 

Kongrenin bugünkü oturumlarında ayrıca Technopolis Türkiye Direktörü Şirin Elçi, aile eğlence merkezleri sektöründe Türkiye'nin önde gelen firmalarından Starpark'ın patronu Galip Sakder ve Porof. Zihni Sinir karakteriyle milyonların gönlünde taht kuran İrfan Sayar, Girişim ve İnovatif Düşünce'nin kendi sektörlerine etkilerini anlattılar. Son otorumun konusu ise "Girişim, Teknoloji ve İnovasyon"du. Bu oturumda teknolojiye yaptıkları yatırım ve tüketicilere sundukları inovatif ürün ve hizmetlerle marka olmayı başarmış üç şirketin tepe yöneticileri biraraya geldi. Vestel İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav ve Cisco Türkiye Genel Müdürü Erkan Akdemir'i buluşturan oturumun başkanı ise Türkiye Bilişim Derneği II. Başkanı Prof. Dr. Murat Aşkar oldu.
iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 18:16:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?