1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

500 yıllık tarihi çarşı restore ediliyor

Bursa'da, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk üç katlı çarşısı olan 500 yıllık Balibey Hanı aslına uygun olarak restore edilerek yeniden gün ışığına çıkarılıyor. 

Osman Gazi, Orhan Gazi, Okçu Baba ve Timurtaş Paşa türbeleriyle Ulucami arasındaki bölgede yer alan Balibey Hanı'nın restorasyonunda yarıya yaklaşıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, tarihi yapıların şehirlerin hafızası olduğunu belirterek, "Toplumların medeni olduğuna dair en önemli göstergelerden birisi de, doğal çevre ve kültürel mirasın korunmasında gösterilen hassasiyettir. Ayrıca bu değerler, farklı olmanın, bir anlamda marka olmanın ön şartıdır" dedi. 

Her şehrin sokaklarına ve mimarisine sinmiş sesler, yüzler, acılar ve sevinçlerin saklı olduğunu ifade eden Şahin, "Üzerine bastığımız bu toprak, anıtlar, hanlar, hamamlar, hatıralar ve anlatılanlar, çocuklarımıza iletilmek üzere bize bırakılan bir efsane ve ecdat yadigarıdır. Bunların toplamı bir kentin kimliğini, geleneklerini ve onu diğer kentlerden ayıran özelliklerini oluşturur. Dikkat etmeyebiliriz, günlük koşuşturmalarımız içinde fark etmeyebiliriz ancak onlar vardır. İşte Balibey Hanı da, yıllardır kentin merkezinde olmasına rağmen fark edilmiyordu, fakat hep buradaydı. Restorasyon bittiğinde Balibey Hanı, Bursa'nın görülmeyen ve fark edilmeyen birçok değeri gibi yeniden gün ışığına çıkacak" şeklinde konuştu. 

Tarihine sahip çıkmayan toplumların yer yüzünden silindiğine dikkati çekerek, tarihi mirasın yaşatılması yönünde yaptıkları çalışmaların önemine temas eden Başkan Şahin, "Tarihi mirasın korunması ve yaşatılması projelerimiz arasında önemli yeri olan Balibey Hanı'nın restorasyonu büyük bir titizlikle yürütülüyor. Tarihi bir yapı olduğundan dolayı inşaat çalışmaları bir kavşak, bir bina yapımı gibi hızlı ilerlemiyor. Buradaki her taşın, her toprağın bizim için ayrı bir değeri var. 

Bundan dolayı arkadaşlarımız iğneyle kuyu kazar gibi çalışıyorlar. Mart ayında başlayan restorasyon çalışmalarında fiziki gerçekleşme yüzde 40'lar seviyesine ulaştı" dedi. 

Hamza Bey'in oğlu Balibey tarafından inşa ettirilen hanın 3. katında çini, ipek, gümüş, havlu, halı satan dükkanlar, 2. katında antika, bıçak, kitap- sahaflar gibi satış birimleri ve 1. katında ise geleneksel Türk yemekleri lokantası ile turizme yönelik bir kahvehane yer alacak.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2006 Salı 16:28:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?