3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

700 yıllık saray duvarı çıktı

Bursa'da, Osmangazi Belediyesi'nin Tophane'deki tarihi Osmangazi Sokağı'ndaki iyileştirme çalışmaları sırasında Bey Sarayı'nın 700 yıllık duvarları da gün yüzüne çıktı.

Tophane İlköğretim Okulu'nun arka tarafından başlayıp Saat Kulesi'nin olduğu bölgeye kadar uzanan tarihi Bey Sarayı'nın günümüze kadar ayakta kalabilen tek yapısı olan dış duvarları ortaya çıktı. Tophane İlköğretim Okulu'nun arka kısmından başlayan tarihi duvarın önünde bin metrekareye yakın boş bir alanın kamulaştırılarak yeniden düzenlenmesi isteniyor. Bölgenin imar planında ilköğretim okulu genişleme sahası olarak işaretlendiğini belirten Fahri Çevre Müfettişi Ali Turan, Osmangazi Belediyesi'nin Tophane'de dış cephelerini düzenlediği evlerin arka kısmındaki bahçeleri topraktan arındırarak tarihi duvarları restore edebileceğini söyledi. Alanların, okulun bahçesi olarak açılmasının çok kolay olduğunu belirten Turan, bölgede yıkılma tehlikesi bulunan tarihi Bey Sarayı duvarların yapılacak restorasyon çalışmasıyla hem güçlendirilebilceğini, hem de okul bahçesi olarak düşünülerek ziyaret edilmesinin mümkün olabileceğine dikkat çekti. Turan, Osmangazi Belediyesi'ni bölgede ciddi bir restorasyon çalışmasına davet etti.

Bölgedeki bazı evlerin tescilli tarihi eser niteliğinde binalar olmasına rağmen büyük kısmının 700 yıllık Bey Sarayı'nın dış duvarlarının, önüne yapılarak tarihi görünümü kapattığına işaret eden Ali Turan, "Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun tescilli yapı olarak gördüğü sonradan yapılmış 100-120 yıllık evlerin arasında birçok yeni bina da bulunuyor. Bu evlerin bir kısmı veya yeni yapılan diğer binalar yıkılarak, bölgede sebze ekilen toprak yığınları kaldırılarak Bey Sarayı'nın duvarlarını ortaya çıkartabiliriz. Bu duvarlar ortaya çıktığında Garnizon Komutanlığı binalarının bulunduğu alandaki Bey Sarayı'nın temellerine de ulaşıp Osmanlı Sarayı'nı yeniden inşa faliyetlerine başlanabilir. Daha önce Okullar Komutanlığı olarak kullanılan binalar şimdi orduevi olarak konaklamada hizmeti veriyor. Bu konaklama hizmetlerine çok kolay başka alanlarda yer bulanabilir. Tarihi çalışmalar yürüten Osmangazi Belediyesi, günümüzde ayakta kalan tek unsur olan saray duvarlarını restore ettirmelidir. Bu alanda okul genişleme sahası olarak kamulaştırılıp restorasyon yapıldıktan sonra okulun bahçesi gibi kullanılıp, bu sahada vatandaşların dolaşmaları da mümkün olabilir" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 12:34:44
Güncelleme :18 Ocak 2009 Pazar 12:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?