6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

8 kişilik aile ağılda mahsur kaldı

AĞILDA MAHSUR KALAN AİLEYE KURTARMA OPERASYONU

Bursa Valiliği, Uludağ'da bir koyun ağılında mahsur kalan 8 kişilik aileyi kurtarmak için operasyon düzenledi.

Merkez Osmangazi ilçesine bağlı Mürseller köyünden bir aile, 2 kilometre uzaklıktaki ağılda mahsur kaldı. Uludağ eteklerindeki ağıllarına önceki gün koyunlarını kontrol etmeye giden Gülbak ailesinden 8 kişi, aniden bastıran ve 1.5 metreye ulaşan kar yüzünden köye dönemedi. Orman içindeki derme çatma barakada mahsur kalan 8 kişilik aile, telefonla yardım istedi. Muhtarlığın durumu Bursa'ya haber vermesi üzerine Valilik İl Özel İdaresi ve jandarma ekipleri dün gece yarısı 12 saat süren kurtarma operasyonu ile aileyi donmaktan kurtardı. İhlas Haber Ajansı muhabirinin de katıldığı kurtarma operasyonunda, köylülerin de desteklediği ekibin başarısı, sarp ve geçit vermez bölgeyi bilen köylüleri hayrete düşürdü.

KÖY YOLU 6 SAATTE AÇILABİLDİ

Mürseller köyünde oturan Gülbak ailesinin 8 ferdi kar yağışının bastırması üzerine köye dönmek için yola çıkmak yerine geceyi hayvanları ile birlikte ağılda geçirdi. Dün sabah köylerine dönmek isteyen aile, 1.5 metrelik karda bata çıka yol alamayacağını anlayınca köy muhtarından yardım istedi. Ancak kar kalınlığının yüksek olması sebebiyle bölgeye ulaşılamadı.

Bunun üzerine Jandarma ve İl Özel idaresinden yardım isteyen aile için Jandarma ve İl Özel İdaresi ekipleri seferber oldu. Önce Bursa -Keles karayolunda giden yolda kar kürüme çalışması yapan ekipler, ardından tamamen karla kaplı olan ve yer yer kar kalınlığı 2 metreyi bulan Mürseller köyü yolunu açabilmek için uzun süre çaba sarf etti.

Yiyeceklerinin bittiğini ve uzun süredir aç olduklarını söyleyen aileye bir an önce ulaşabilmek için adeta zamanla yarışan İl Özel İdare personeli, yol açan greyderin kara saplanmasına, zincirinin kopmasına ve tipinin karı yola yığmasına rağmen köy yolunu açmayı başardı. Yaklaşık 6 saat süren yol açma çalışmalarının ardından Mürseller köyüne ulaşan ekipler, greyderin dar olan yola giremeyeceğin anlaşılması üzerine yola traktörle devam etmeye karar verdi. Köyden bulunan bir traktörü binen jandarma

ekipleri, köyün 2 kilometre ilerisindeki hayvan ağıllarının olduğu Kandıra mevkiine yaklaşık 1 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından ulaşabildi. Traktörün zaman zaman ön kısmının kara saplandığı zorlu yolculuğun ardından bölgeye ulaşan ekipler, aile tarafından sevinçle karşılandı.

Geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Mustafa Gülbak (50) ve 10 yaşındaki oğlu Ali Gülbak, getirilen yiyecek ve yorganları alarak hayvanların başında kalırken, geri kalan 3'ü bayan 6 kişilik aile traktörün açtığı izden dönüş yoluna geçti. Ancak traktörün bir süre sonra kara saplanması üzerine aile 1 metrelik karda yürümek zorunda kaldı.Yaklaşık yarım saat süren yolculuğun ardından aile güç de olsa köye ulaşabildi. Yaklaşık 12 saat boyunca elektriğin bulunmadığı koyun ağıllarında mahsur kalan Munise

Gülbak (43), Muhittin Gülbak (20), Zeynep Gülbak (17), İbrahim Gülbak (48), Hüseyin Gülbak (13) ve İsmail Gülbak (11), köylerine ulaşmanın sevincini yaşadı.

KURTARILDIKTAN SONRA EL ÖPTÜ

Zorlu bir yolculuğun ardından köye ulaşan ailenin en küçük fertlerinden Hüseyin Gülbak, İl Özel İdare ekipleri arazi formeni Durali Akkuş'un elini öperek yolu açtıkları için hem kendisine hem de ekibine teşekkür etti. Hayvanları uğruna 12 saat boyunca karda mahsur kalan Munise Gülbak ise sabahtan bu yana kurtarılmayı beklediklerini söyledi. Kendilerini kurtarmaya gelen ekiplere teşekkür eden Gülbak, mahsur kalmaktan dolayı ölüm korkusu duymadıklarını, yalnız erzakları bittiği için aç kaldıklarını söyledi.

Hayvanlarını bakmak uğruna 8 kişilik ailesi ile birlikte kara esir düşen Mustafa Gülbak ise, "Dün akşam çocuklarla birlikte hayvanlara bakmak için geldik. Ancak bir anda kar bastırdı. Sabah dönemedik. Jandarma ve köy muhtarından yardım istedik. Sağ olsunlar gelip bizi kurtardılar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 11:24:02
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 18:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?