3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Abdülkadir Sür vefat etti

KAKMA SANATÇISI ABDÜLKADİR SÜR HAYATINI KAYBETTİ

Bursa'nın yetiştirdiği ender sanatçılardan olan demir kakma üstadı Abdülkadir Sür vefat etti. 78 yaşında hayata gözlerini yuman Sür, son 15 yılda yaptığı eserleri geçen yıl mayıs ayında Bursa Kent Müzesi'nde 'Altın Ellerin Gümüşteki Gölgesi' sergisinde görücüye çıkarmıştı.

Maden üzerine gümüş kakma sanatının son ustalarından olan Abdülkadir Sür, 65 yıllık meslek hayatının son 15 yılda yaptığı başta hat yazıları olmak üzere eserlerini bu sergide teşhir etti. Türkiye'de bu sanata ilgi gösterilmemesinden ve kendisi ile birlikte bu mesleğin yok olmasından şikayetçi olan Abdülkadir Sür, geçen yıl İHA'ya verdiği beyanatta, "Bursa'da bu sanatı yapan tek kişiyim. Yurt dışından gelen insanlar eserlerime büyük alaka gösteriyor. Ancak onlar da fiyatları duyunca çok olduğunu düşünüyor. Ama ne şartlarda, nasıl yapıldığını anlatınca hak veriyorlar. Herkes ilgi gösterseydi bu sanat hala devam ederdi ve yok olması gibi bir şey söz konusu olmazdı" dedi.

İlkokuldayken yaz tatillerinde babasının yönlendirmesiyle bıçakçının yanında çalışmaya başlayan Sür, 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmada maden ürünleri grubunda büyük ödüle layık görülerek 'sanatkar' unvanını aldı. 2004'te ise Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı tarafından 'hatıra sanatçısı' unvanını aldı. Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği de geçtiğimiz yıllarda kendisini ödüle layık görmüştü.

Abdülkadir Sür'ün cenazesi pazar günü Ulu Mahallede ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra defnedildi. Kosova'nın Prizren şehrinden 50 yıl önce Bursa'ya göç eden bir ailenin çocuğu olan Abdülkadir Sür, uzun yıllar Okçular Çarşısı'nda bıçakçılık yaptıktan sonra, bir dönem Bursa Kapalıçarşı'da hediyelik eşya satışı ile geçimini sağladı. Son olarak Yeşil'de bir antikacı dükkanı bulunan Abdülkadir Sür Bursa'nın tarihi simalarından biriydi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 11:52:00
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 14:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?