2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Adam öldürmekten yargılansın!

OKUL YOLUNDA ÖLEN LİSELİ KIZLARIN YAKINLARI TÜRKİYE'DE BİR İLK İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Bursa'da, okul yolunda hayatını kaybeden 2 liseli kızın yakınları, trafik kazalarında sürücülere "taksirle" değil de "kasten adam öldürmek" suçundan ceza verilmesi için imza kampanyası başlattı. Trafik canavarına yenik düşen liseli kızlarla ilgili davanın duruşmasına sınıf arkadaşları da katıldı.

Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen 2 çocuk babası G.Ç. (33), bugün tekrar hakim karşısına çıktı. 4 ay önce meydana gelen kazada, gece boyunca sınava çalışıp okula gitmek için yola çıkan 15 yaşındaki Didem Zeynep Çakar ile 6 yıl önce ablasını da trafik kazasında kaybeden Ezgi Nil Topuz'un ölümüne sebep olmakla suçlanan tekstil işçisi sanığın bugünkü duruşmasında, ölen Ezgi Nil Topuz'un annesi Zeynep ve babası Saffet Topuz ile Didem Zeynep Çakar'ın annesi Ümmügülsüm, babası Sinan ve kız kardeşi Sinem Fatma Çakar ilk kez ifade verdi. Davaya katılan müştekiler, kazayı görmediklerini belirterek sanıktan şikayetçi olduklarını söyledi. Davaya ölen kızların sınıf arkadaşları da duruşmaya dinleyici olarak katıldı.

 

"VERİLECEK KARAR, TRAFİK TERÖRÜ AÇISINDAN DA EMSAL OLMALI"

Müdahil avukatı Seffan Kılınç, sanık hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açıldığını belirterek, "Fakat sanığın olay sırasında kaza tutanağında belirtilenden çok daha hızlı gittiği açıktır. Sanık, olay sırasında bilirkişi raporunda belirtildiği gibi birden çok kural ihlali yapmıştır. Bu durumda olası kasıtla hareket ettiği açıktır. Buna göre ceza verilmesinin adalet duygusuna uygun düşeceği inancındayız. 1998 yılında müvekkilim Saffet Topuz'un bir çocuğu da Denizli'de trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Bu yüzden müvekkillerim Denizli'ye gitmek istememektedir. Verilecek kararın, trafik terörü açısından emsal niteliğinde olmasını talep ediyoruz" dedi.

 

"DEVLET TÜM ÇOCUKLARIN YAŞAM HAKKINI GÜVENCE ALTINA ALMAK ZORUNDADIR"

Dava çıkışında konuşan ve 6 yıl arayla 2 kızını da trafik terörüne kurban veren öğretmen anne Zeynep Topuz, "Çocuk sahibi olan insanlar onların kimi sevdiğini, iş sahibi olmasını, düğününü her şeyini görmek ister. Bu insanın en doğal hakkıdır. Ama biz yaşanan bu kaza yüzünden bu duyguları sadece hayal ediyoruz. Bu çok acı. Öğretmen olarak öğrencilerime verdiğim şey şu. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalamış bir ülkeyiz. Buna göre devlet tüm çocukların yaşam hakkını güvence altına almak zorundadır. Ayrıca evden eğitim verilmediğine göre çocuklarınızı eğitimi için okula gönderir ve geri dönmelerini beklersiniz. İki çocuğunuzu birden bu şekilde kaybetmek çok acıdır" diye konuştu.

Bir anne olarak neler yaşadıklarını herkesin bilmesini istediğini ifade eden anne Topuz, "Kurallara herkesin uymasını istiyorum. Bu herkes için çok gerekli. Özellikle özgüveni yoksun olan insanların direksiyon başına geçince o özgüvenini nasıl yükselttiklerini çok iyi biliyorum. Saatte 120, 130, 140 kilometre hız yapan biri kaza geçirince buna 'taksirli suç' deniyor. Bir yolda kilometrelerce hızla giderken yaya geçidinde bekleyen birine çarptığınızda ne olacağını herkes bilir. Bu taksir değildir, bile bile yapılmış bir şeydir" ifadelerini kullandı.

Baba Saffet Topuz ise bu tür acı kazaların yaşanmaması için sürücülerin dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, "Bir baba olarak söyleyecek, acımızı hafifletebilecek hiçbir şey yok. Sadece acımızın bir nebze olsun dinmesi için insanların duyarlı olmasını, kurallara uymasını istiyorum. Bir şeylerin düzene girdiğini görmek bizi rahatlatır. Maalesef ki çok az duyarlı insan var" açıklamasını yaptı.

Didem Zeynep Çakar'ın annesi Ümmügülsüm ve babası Sinan Çakar da herkesin yaptığı hatanın bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Bu arada ölen kızların yakınlarının Büyükşehir ve Nilüfer Belediyelerine 10 biner liralık tazminat davası açtığı, önümüzdeki günlerde de 1 milyon liralık manevi tazminat davası açacakları öğrenildi.

Ayrıca acılı ailelerin bu tür ölümlü kazalarda davaların "taksirle" değil de "kasten öldürmek" suçundan açılmasını öngören yasa tasarısı hazırlanması için UNICEF'le birlikte imza kampanyası başlattığı öğrenildi.

OKUL YOLUNDA ÖLEN LİSELİ KIZLARIN YAKINLARI TÜRKİYE'DE BİR İLK İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI
OKUL YOLUNDA ÖLEN LİSELİ KIZLARIN YAKINLARI TÜRKİYE'DE BİR İLK İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2011 Perşembe 11:16:03
Güncelleme :11 Mart 2011 Cuma 01:28:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?