4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Adem'e yunuslu terapi

Bursa'da 6 yaşında down sendromlu bir çocuk, yunuslarla yapılan terapi sayesinde oyun oynamaya, göz teması kurmaya ve bir şeyler ifade etmeye başladı.

Bursa'da Korupark Alışveriş Merkezi bünyesinde hizmete giren Dolphinpark Yunus Eğlence Merkezi'nde yapılan yunuslarla terapi çalışması ilgi görüyor. Zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastaların sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri veya rehabilite olabilmeleri için uygulanan yunus terapilerinin otizm, down sendromu, cerebral paralizi, beyin travması, nevrotik bozukluklar, gecikmiş konuşma bozuklukları, ekolojik adaptasyon bozuklukları, depresyonlar, koma sonrası durum, şiddetli
psikolojik ve kompleks durumlar, kronik yorgunluk gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği bildirildi.

Fizyoterapist M. Barbaros Yıldıran, yunuslarla terapinin faydalarını anlatarak, "Resim yapan, şarkı söyleyen, top oynayan, takla atan, hızlı yüzen bu güçlü ve kocaman balıklarla yüzebiliyorsam kim bilir daha neler yapabilirim" duygusu ile çocuğu yeni beceriler geliştirmeye, yeni şeyler öğrenmeye teşvik ediyoruz" dedi.
Yunustan çocuğa akan bioenerjinin çocuğun dikkatini, farkındalığını, şefkat duygusunu, dış dünyaya olan ilgisini artırdığını ve öğrenme süreçlerini 2 ila 10 kat hızlandırdığını söyleyen Yıldıran, "Bu dönemde çocuklar, aldıkları özel eğitim ve terapilerden çok daha fazla şey öğrenebilmektedir. Yunuslarla terapide çocukla yunus arasında takdir ve hayranlık duygularının yoğun yaşandığı, tüm yargılardan arınmış bir ilişki oluşur. Bu ilişki çocuğa huzur ve mutluluk verir. Yapılan kontrollü çalışmalar, yunuslarla yüzmenin depresyon giderici bir etki gösterdiğini de kanıtlamıştır" diye konuştu.

Yıldıran, yunusların beyinlerinde bulunan boş bir odacıkta yüksek titreşimli sesler (ultrasonik) ürettiklerini ve bu ultrasonik seslerin insanlar tarafından duyulmasa da, insan vücudundan geçerken omurga ve beynin rezonans titreşimine girdiği ve bunun da sinir ve bağışıklık sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağladığını kaydetti.
Korupark AVM'de hizmete giren Dolphinpark Yunus Eğlence Merkezi'nde Öz Hisar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin konusunda deneyimli ve uzman kadrosu tarafından belirlenen hastalıklar doğrultusunda, ayda 11 ila 14 gün süre ile toplam olarak 10 seans tedavi verilecek. Normalde 3 bin 500 euroya yapılan bu terapi, Korupark'ta bin 600 euroya gerçekleştirilecek.

ADEM YUNUSLARLA SAYMAYI ÖĞRENDİ
Yunuslu terapiye katılan down sendromlu 6 yaşındaki Adem Sert'in sayı saymaya ve gözleriyle temas kurmaya başladığını söyleyen anne Gülbahar Sert, "Daha önce kardeşine tahammül edemeyen Adem, şimdi onunla oyun oynuyor. Benimle göz teması kuruyor. Bana konuşamasa da bir şeyler anlatıyor. Tedavinin başlamasından sonra oğlumda gözle görülür değişmeler başladı" dedi.
Uzmanlar ise tedavinin genç yaştaki çocuklarda daha olumlu ve kısa sürede sonuç verdiğini belirtirken, yıllardır annesinin ve babasının yardımıyla yaşam mücadelesi veren bedensel engelli Tayfun Şahan da yunuslarla verilen terapi sayesinde annesinin desteği ile de olsa yürümeye başladı. Özel kıyafetleri ile girdiği havuzda yunuslara tutunarak yüzmenin mutluluğunu yaşayan Şahan'ın mutluluğu gözlerinden okundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 18:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ömer çalışkan IP: 88.251.128.xxx Tarih : 20.04.2009 13:18:03

adem bizim mahallede oturuyor gerçektende ademde 1 deyişiklik var bu kurs ona çok iyi geldi