3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ağaoğlu yatırımda hız kesmiyor

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, turizm, inşaat ve enerji sektöründeki yatırımlarına krize rağmen devam ettiklerini belirterek, 10 yıl içerisinde 1 milyar dolarlık yatırım ile İstanbul'da 5, Bodrum'da 5 yeni otel yapacaklarını söyledi.

İstanbul'da doğu Ataşehir ve Bahçelievler'de bin 500'er konutun inşaatına hemen başlayacaklarını belirten Ağaoğlu, Kadir Has'tan hasılat paylaşımı yöntemi ile aldıkları Bahçelievler'deki alanda bin 500 konut inşaatına başlayacaklarını kaydetti.

Ağaoğlu, "Bu konutların bin tanesini 2 ay içerisinde satabileceğimizi düşünüyorum. 600 milyon dolar hasılat beklediğimiz bir projedir. Biz konut yapmıyoruz, yaşama alanı oluşturuyoruz. Sportif ve kültürel faaliyetlerin yürütülebildiği projelerde, iyi fiyat ve finans yöntemleri ile alan ve satanın ortaklaşa kazandığı projeler ürettiğimizden başarılı oluyoruz. Karın bir kısmını başlangıçta müşterilerimize veriyoruz. Çok alternatifli ödeme şartları olunca, erişilebilir fiyatlar sağlayınca talep geliyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da doğu Ataşehir'deki 6 bin konutluk projenin bin konutluk ilk etabına başlayacaklarını, Seyrantepe'de Galatarasaray Stadı yanındaki alanda İstanbul'un 450 metrelik simge bir binasını inşa etmek için 50 kişilik yabancı mühendislik grubunun çalıştığını ifade eden Ali Ağaoğlu, "Seyrantepe'de ilk kazmayı vurmamız 6 ay sürer. Ayazağa'da bin konutluk bir proje olacak. 2009 yılında 6 bin civarında bina yapacağız. 2008 yılının son 3 ayında satışlarımızda yüzde 40'lık bir azalma oldu. Biz bu düşüşe göre bazı projelerimizi erteledik. Ancak kriz kalıcı değildir. Doğru yönetilirse kriz dönemlerinde güzel işler olabilir. Hükümetimizin palyatif geçici tedbirlerle değil, köklü ve toplu tedbirler uygulamaya koyması ile güzel neticeler çıkar. Kriz dışarıdan geldi, bunun için tedbir alırken geç kalmamak lazım. Türkiye'de finans kesimi Cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemini geçiriyor. Ancak aldıkları sendikasyon kredilerini ödemekten endişeli oldukları için kredi musluklarını kapatıyorlar.

Devlet, bankaların bu sendikasyon kredilerini çevirme endişelerini ortadan kaldıracak hareketleri gerçekleştirmelidir. IMF ile 25-30 milyar dolarlık ek kredi paketini hazır tutup bankalara, 'Sendikasyonlarınızı döndüremezseniz ben sizin arkanızdayım' mesajını vermelidir. Allah'a şükürler olsun, şu anda batakta olan bankamız yok. Hükümet bankalara böyle bir güven verse bankaların fonları piyasaya dönecek. Kriz var diye dünyadaki para buharlaşmadı. Güvenli liman arıyor. İşte Türkiye bu limanlardan birisi olarak gösteriliyor.

FT'nin haberine göre Türkiye yatırım yapılabilecek ilk 3 ülke arasında gösteriliyor. Ülkemize yabancı ilgisi devam ediyor. Ortak uzlaşma noktasında süratle buluşup yurt dışı yatırımcıyı, bürokratik problemleri hafifletip Türkiye'ye getirebiliriz. Uzlaşmacı görünüm verelim, çok büyük yatırımcılar hemen gelir" diye konuştu.

2009 yılında enerji yatırımlarına da yürüteceklerine işaret eden Ali Ağaoğlu, Mersin Mut'ta 600 megawattlık lisansı bulunan şirketleri satın aldıklarını söyledi. Ağaoğlu, "1 megawatlık bir tesis 1 milyon avroya mal oluyor. Bu yıl içerisinde bu bölgede 600 milyon avroluk yatırımın ilk etabını başlatıyoruz. Ancak en büyük yatırımlarımızın bir kısmı da turizm alanında olacak. 3-4 yıl içerisinde 5 tanesi Bodrum, 5 tanesi İstanbul'da olmak üzere 1 milyar dolara 10 yeni otel yapacağız. Türkiye'nin dünyada en rahat rekabet edebileceği alanlardan birisi turizmdir. Biz Türkiye'nin turizmdeki payının 25-30 milyar dolar arasında güneş-kum-deniz tatili olmaktan çıkartılarak kongre, kültür, doğa, kayak gibi sahalara kaydırıp yıllık 50-60 milyar dolara turizm gelirine ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bunun içinde bu sahada da hızlı yatırımlarımız sürecek.

Bodrum'da 5 tane otelin yanı sıra golf sahaları da olacak. İstanbul'da da 5 bin kişilik kongre salonları bulunan otellerimiz olacak. İstanbul Seyrantepe, Ataşehir, Küçük Çamlıca, Anadolu Hisarı, Ümraniye'de 2 otelimiz olacak. Samandıra'da da bir butik otel yapılacak" dedi. Uludağ'da çok başlılık olduğunu, 2002 yılından bu tarafa bakanlıkların yetkiyi Turizm Bakanlığı'na devrettiklerini söylemesine rağmen hiçbir gelişme kaydedemediklerini belirten Ali Ağaoğlu, "Spor sahalarının yapılması, bazı palyatif düzenlemeler ile Davos ruhunu bulmamız zor. Ancak Uludağ'da sil baştan güzel bir planlama ile doğru işler yapılmasını inşallah daha uzun süre beklemeyiz" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 14:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?