4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Ağır taşıt sayısında birinciyiz

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye'deki ağır vasıta sayısının bütün AB ülkelerindeki ağır taşıtların toplamının 10 katına eşit olduğunu söyledi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun genel değerlendirme toplantısı Bursa'da Kervansaray Termal Otel'de yapıldı. 6 ilden 64 oda temsilcisinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, bu tür toplantıların oda üyelerinin sıkıntılarını dile getirmesinde yol gösterici bir özellik taşıdığını kaydetti. Ardından söz alan Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Aşanel ise, toplantıya iştirakin az olmasından yakındı. Aşanel'in ardından konuşan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye'de kara yoluyla yapılan yolcu ve yük taşımacılığının yüzde 90 seviyesinde olduğunu vurguladı.

"AĞIR TAŞIT SAYIMIZ AB'NİN 10 KATI"
Kara yoluyla yolcu ve yük taşımacılığının AB ülkelerinde yüzde 45 ve 55'ler seviyesinde olduğunu söyleyen Apaydın, ülkede toplam ağır vasıta sayısının AB ülkelerinin 10 katı olduğunu dile getirdi. Apaydın, "Ülkemizdeki toplam ağır vasıta sayısı, tüm AB ülkelerindeki sayının 10 katına denktir. Her ne kadar devletimiz yeni yollar açsa da maalesef yollarımızın fiziki ve coğrafi yapısı Avrupa standartlarında değildir. Daha çok bölünmüş yollar yapılmalı, duble yollara ağırlık verilmelidir. Biliyoruz ki ülkemizde her bin kişiden 100'ünün otomobili var. AB ülkelerinde bu rakam 500'ün üzerindedir" ifadelerini kullandı.

"TÜRK İNSANI TRAFİK ORTAKLIĞINA RİAYET ETMİYOR"
Türkiye'de şoförlerin henüz gelişmekte olan ülke sürücülerine göre trafik ortaklığına fazla riayet etmediğini belirten Apaydın, "5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kanunu'na göre, federasyonumuza bağlı odaların 2 milyon üyesinden 1 milyon 600 bininin kayıtları vergi mükellefi olmadıkları gerekçesiyle silinmiş, üye sayımız 400 bin'e düşürülmüştür. Bu düzenlemeyle beraber şoförlerimiz esnaflığı ellerinden alınarak sosyal güvencesiz bırakılmışlardır. 2005 yılından sonraki trafik kazalarındaki artışın bu uygulamalardan kaynaklandığını ileri sürmek yanlış olmaz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından BESOB Başkanı Arif Tak ve Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Topçu, Genel Başkan Apaydın'a plaket takdim etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 10:59:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?