6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Ahududu ve böğürtleni yağış vurdu

AHUDUDU, BÖĞÜRTLEN VE FRENK ÜZÜMÜNÜ; LODOS, YAĞMUR VE TARIM SİGORTASI VURDU

Uludağ'ın eteklerindeki 46 köyde yetiştirilip İngiltere, Almanya ve Hollanda'ya ihraç edilen ahududu, böğürtlen ve Frenk üzümü gibi üzümsü bitkilerin rekoltesi, lodos ve aşırı yağış nedeniyle yüzde 70 düştü.

Bu meyvelerin tarım sigortası kapsamına alınmamasının da çiftçiyi zor durumda bıraktığı belirtildi.

Kışın şeftaliyi vuran don olayının ardından aşırı yağışlar kiraz ve armutun yanı sıra Bursa'ya has üzümsü bitkileri de vurdu. Haziran ayındaki şiddetli lodos ve aşırı yağışların mükemmel bir lezzete sahip, Türkiye'de lüks otel ve pastanelere satılan, yurt dışında da ilaç sanayinde kullanılan üzümsü bitkileri vurduğunu anlatan Fevzi Fırtına, "Köylüler parasını verip yaptırmak istemelerine rağmen kapsama alınmadığı için üzümsü bitkilere sigorta yaptıramadı. Çünkü kapsam dahilinde değildi. Frenk üzümü, böğürtlen ve ahududu 46 köyde üretiliyor. Haziran başında lodos ardından ay sonundaki aşırı yağış yüzde 70 zarar verdi. 5 bin ton üretim vardı. Tamamına yakını ihracata gidiyordu. Almanya, Hollanda ve İngiltere'den çok güzel talep alıyorduk. İç pazarda büyük oteller, pastaneler ve şok fabrikaları ilgi gösteriyordu. Emek yoğun olan pahalı ürünler. Bir kişi günde ancak 15-20 kilogram toplayabiliyordu. Ne yazık ki 3 bin civarında üretici zor durumda kaldı" dedi.

Üzümsü bitkilerin tarım sigortası kapsamına alınmama sebebini bilmediğini kaydeden Fevzi Fırtına, "Ankara'dan kalkıp birileri kanunu hazırlarsa olacağı bu. Odalar, üretici ve tabanla hareket edip kanunların hazırlanması gerekiyor. Milletvekillerine ve Tarım Bakanlığı'na bir dosya sunduk. İnşallah sonuç almayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

Bursa'da don sebebiyle şeftali üretiminde yüzde 56 düşüş yaşandığını, buna rağmen şeftalinin bahçede 60-70 kuruşa satıldığını anlatan Fevzi Fırtına, "Aşırı yağışlar meşhur Bursa kirazını da vurdu. İhracata 2,5 liradan satılan kirazın fiyatı dip yaptı. Çünkü aşırı yağış nedeniyle kirazlarda çatlak var. İhracatçı almıyor. Yerinde bir liraya zor satılıyor. Çatlakların çıkması kiraz üreticisine sekte vurdu. Kirazların yüzde 60'ı bu nedenle toplanamadı. Şeftali ve kirazda tarım sigortası açısından sıkıntı yok. Eksperler tespit yaparak sigortası olan üreticinin zararını karşılıyor" şeklinde konuştu.

AHUDUDU, BÖĞÜRTLEN VE FRENK ÜZÜMÜNÜ; LODOS, YAĞMUR VE TARIM SİGORTASI VURDU
AHUDUDU, BÖĞÜRTLEN VE FRENK ÜZÜMÜNÜ; LODOS, YAĞMUR VE TARIM SİGORTASI VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 12:40:03
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 14:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?