8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Aile hekimliği uygulaması başlıyor

Bursa'da uzun zamandır alt yapı çalışmaları devam eden aile hekimliği uygulaması başlıyor. İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, Bursa'da kasım ayında tam olarak uygulamanın başlayacağını belirterek, 687 hekimin ilk etapta uygulama içerisinde görev alacağını söyledi. 

Türkiye'de ilk kez Bolu-Düzce ve Eskişehir'de uygulamaya konulan aile hekimliği projesinin, Bursa'da da hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılında 35 ilin daha projeye dahil edilmesiyle ülke genelinde projenin hızla genişletilmesi için çalışmalar sürüyor. Gelecek aylarda Bursa'da da hayata geçirilecek olan uygulama hakkında İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik bilgi verdi. Aile hekimlerinin birinci basamak hizmetlerini kendilerinin yürüteceğini belirten Çelik, "Bursa'da 687 hekimle uygulamaya başlayacağız. Bu sayı toplum sağlığı uzmanı ve pratisyen hekimlerle birlikte bin 200'e ulaşacak. Bursa'nın uygulamayla ilgili bin 156 aile hekimine ihtiyacı var. Biz uygulamaya geçiş için gerekli olan eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Bu uygulamaya bin 200 hekimin de katılacağını umuyoruz. Çünkü ileride aile hekimliğine geçiş yapmak isterse bu sertifika ve eğitim gerekli olacak. Uygulamaya geçen hekim ve sağlık çalışanlarının kadroları korunacak. Eğer hekim ileride istifa etmek isterse eski yerine tekrar geçebilecek. Biz ildeki tüm hekimleri bu uygulamaya aday görüyoruz. Uygulamaya başlayınca hiçbir binamızı ya da sağlık ocağımızı kapatmayacağız. Bursa'da 158 sağlık ocağı, 98 sağlık evi, 19 sağlık birimi, 7 AÇSAP merkezi, 30 112 istasyon ve 9 verem savaş derneği ile bu uygulamaya başlayacağız. Geçiş dönemi olduğu için tepkiler olacaktır ve çeşitli söylentiler ortaya çıkacaktır" dedi. 

Vatandaşların kısa sürede en yakın sağlık ocağına, aile hekimliği için kayıt yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Çelik, "Aile hekimliğine geçilen yerlerde kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için aile hekimlerine kaydolması gerekir. Köylerde ve yol imkanı zor olan yerlerde gezici sağlık hizmeti verilecek. Artık herkesin doktoru ve her hekimin de görev yeri ve sorumlu olduğu kişiler belli olacak. Her bir aile hekimi için en az bin, en çok 4 bin hasta düşüyor. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanları tam gün esasına göre çalışırlar. Çalışmalar, fiziki mekan, donanım, personel ve özyük işleri, halkla ilişkiler, bilgi işlem, toplum sağlığı çalışma grubu ve eğitim gibi 7 ana başlıkta yürütülecek" diye konuştu. 

Çelik, aile hekimliğine geçen hekimlerin puanlama sistemine göre maaşlandırılacağını belirterek, bir hekimin 7 bin YTL'ye kadar para alabileceğini belirtti. 

DAĞ YÖRESİ ZORUNLU HİZMET KAPSAMINA ALINIYOR 

Dağ yöresinde aile hekimliği uygulaması için çalışmaların ayrı bir titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Çelik, "Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık zorunlu hizmet kapsamı uygulamasına alınıyor. Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimizden olumlu sonuç aldık. Buralara hekim ve sağlık çalışanlarını hizmet için göndermek için bu uygulama faydalı olacaktır. 2 yıl boyunca bu ilçelerde görev alacak personel, zorunlu hizmetini yerine getirmiş olacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2008 Cuma 12:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?