6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Akaryakıt sektöründe rekabet kızışıyor

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE REKABET KIZIŞIYOR

Akaryakıt sektöründe rekabetin önünü açacak yeni mevzuat Bursa'daki benzin istasyonu sahiplerine anlatıldı.

BTSO 44. Komite toplantısında akaryakıt sektörü temsilcileri yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirildi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, motorlu araçlar akaryakıt bayilerinin kayıtlı bulunduğu 44. Komite üyelerinin katıldığı genişletilmiş sektör toplantısına başkanlık yaptı. TABGİS Başkanı Atıf Ketenci, Rekabet Kurulu Uzmanı Şamil Pişmaf ve Uzman Yardımcısı Tuğçe Koyuncu, TABGİS Avukatı Aykut Aydoğan’ın katıldığı toplantıda, “intifa nakkı ve benzeri etkiye sahip sözleşmeler” masaya yatırıldı.

Parseker, sektör temsilcileriyle TABGİS ve Rekabet Kurulu uzmanlarını bir araya getirerek, sektörü sıkıntıya sokan yeni düzenlemeler hakkında bilgi vermek için bu toplantıya düzenlediklerini kaydetti. TABGİS Başkanı Atıf Ketenci de, akaryakıt üzerindeki özel tüketim vergilerinin yüksekliğine vurgu yaptığı konuşmasında, “Devletimiz sürekli bize kemoterapi uyguluyor. Ama yan etkileri de dikkate almak gerekiyor” dedi.

Toplantıda, akaryakıt istasyonu sahiplerinin her 5 yılda bir mevcut dağıtıcı ile anlaşmalarını yenileme ya da daha iyi şartlar sunan şirketlerle çalışma imkanına sahip olmalarını sağlayan düzenlemeyle ilgili bilgiler aktarıldı. Bayilere 18 Eylül 2010 tarihine kadar sözleşmelerini yenilemeleri gerektiği uyarısında bulunuldu.

Sektörde yaygın olarak karşılaşılan ve ortalaması 15 yıl olmakla birlikte 40-50 yıla varan süreler için yapılan intifa sözleşmelerinin, özellikle küçük dağıtıcı şirketlerin piyasaya girebilmesi açısından ciddi engel teşkil etmesi dolayısıyla söz konusu düzenlemelerin yapıldığına dikkat çekildi.

Sektörde rekabetin önünü açacağı ifade edilen söz konusu yeni düzenlemeler, Türkiye’de 50 ana dağıtım şirketini ve 12 bin 700 istasyonu ilgilendiriyor.

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE REKABET KIZIŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2010 Çarşamba 12:39:02
Güncelleme :10 Mart 2010 Çarşamba 16:50:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?