2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Alacahırka'da yıkımlar başladı

ALACAHIRKA'DA YIKIMLAR BAŞLADI

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 ay önce sel felaketine maruz kalan Alacahırka'da dere yatağındaki evlere ilk kazmayı vurdu. Cilimboz Deresi yatağındaki 22 bina kamulaştırılarak yıkılmaya başlandı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı yıkımda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ekim ayında aşırı yağışlar yüzünden Cilimboz Deresi'nin taşmasıyla sular altında kalan binaların yıkımına başladıklarını belirtti. Altepe, "Biz bu felaketi fırsata dönüştürmeyi bildik. Artık iklimlerin değiştiğini ve dere yatağındaki binaların yine sular altında kalma riski olduğunu anlattık. Sonuçta halkla anlaştık. Yıkımlar başladı. Toplam 22 binanın yıkımı için ilk kazmayı vurduk. Dere yatağını ıslah

edip bölgeyi güzel bir rekreasyon alanı haline getireceğiz. Üst kısımlara yapacağımız çöp toplama istasyonları ile böyle bir tehlikenin bir daha yaşanmasını önlemiş olacağız" dedi.

"KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKILMAYACAK"

Alacahırka bölgesinde başlayan yıkımların devamının olacağını kaydeden Vali Şahabettin Harput, dere yataklarına ev yapan insanların bu şuursuzca davranışlarını malları ve canlarıyla ödediklerini kaydetti. Vali Harput, "Bursa'da dere yatakları acımasızca ve bilgisizce işgal ediliyor. Burada acı hadiseler yaşadık. Gün geldi, insanlar yaptıkları yanlışların bedelini mal ve canlarıyla ödedi. Bu harekete bir son vereceğiz. Bunu buradan başlatacağız. Bu bölgeye yapılan mevcut binaların yıkılması gerekiyordu.

Kurumlarımız el ele verdi. Tehdit altında kalan yerlerin tespiti yapıldı. Bu hareket burada bitmeyecek. Diğer derelerde de yıkım devam edecek. 'Artık yeter' diyoruz. Dere yataklarına yapılan binalar herhangi bir şekilde DSİ mevzuatına göre bedel ödemeksizin anında yıkılabilir. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmaz. Bundan sonra öyle yapacağız. Bunlardan hepimiz sorumluyuz. Herkesin hayran kalacağı bir Bursa oluşturmak hepimizin görevi" şeklinde konuştu.

"SORUMSUZ BİR DAVRANIŞ, AĞIR BEDELLERLE SONUÇLANIR"

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kuruluşların hep birlikte sel felaketinin ardından ortaya çıkan meseleyi çözmek için seferber olduğunu belirten Bakan Çelik ise, "Başımı sokacak bir evim olsun da ne olursa olsun" anlayışının ağır bedellere sebebiyet verdiğini dile getirdi. Çelik, "Bugün bu noktaya geldik. Türkiye'ye gerçekten örnek teşkil edecek bir kararlılık ortaya koyduk. Seri olarak yıkımlar yapılıyor. Bu bir örnek çalışmadır. Türkiye'deki en uç noktalara varana kadar insanların meseleleriyle

ilgilenen bir Başbakan'ımız var. Nüfusumuz artıyor. Ev talebi de var. Bunların hepsi doğru. Ancak 'Başımı sokacak bir ev yapayım da nasıl olursa olsun' anlayışı doğru değil. Bunun bedellerinin ağır olacağını düşünmemiz gerekiyor. Tabiat kendisinden alınanı er veya geç geri alıyor. Depremlerde bunları gördük. Gölcük ve Yalova'ya gittim. Birçok alan doldurulmuş. Yer kazanılmış gibi gözüküyor. Bu dolgu alanları depremde denizin dibine gidiyor" ifadelerini kullandı.

"CİLİMBOZUN İNTİKAM ALMAMASI İÇİN DERE AKIŞI SAĞLANMALI"

Cilimboz Deresi'nin Bursa'ya ayrı bir güzellik kazandırdığını kaydeden Çelik, selin tekrarlanmaması için ıslah çalışmalarına hız verdiklerini vurguladı. Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Vatandaşlarımızın bölgede yaşamaları ve bizim buna ilgisiz kalmamız mümkün değil. Elimizden geleni yapacağız. Yeni konut sahibi olmaları için bu alanları tahliye etmemiz gerekiyor. Cilimboz'un rahat akışını sağlamak lazım. Yarın bizden intikam almaması için bu gerekiyor. Yapılan çalışma son derece önemli. Herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir."

Konuşmaların ardından kepçeye binen Bakan Çelik ve Başkan Altepe, dere yatağında bulunan binanın yıkımını başlattı. Protokol üyeleri, Alacahırka Mahallesi'nin dar sokaklarında incelemelerde bulunarak Cihan Spor Kulübü'ne ait kafede çay içti.

ALACAHIRKA'DA YIKIMLAR BAŞLADI
ALACAHIRKA'DA YIKIMLAR BAŞLADI
ALACAHIRKA'DA YIKIMLAR BAŞLADI
ALACAHIRKA'DA YIKIMLAR BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2011 Cumartesi 13:54:05
Güncelleme :9 Ocak 2011 Pazar 00:42:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?