4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Albiyo ile protokol imzalandı

Bursa'da, Yıldırım Belediyesi ile Albiyo arasında yanmış yağların toplanarak biyodizele dönüştürülmesi için protokol imzalanırken, 1 litre yanmış yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği belirtildi.

İmza töreninde konuşan Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Afacan, kızarmış yağların lavabolara dökülmemesini isteyerek, "Bu yağlar diğer atıkları da tutarak birikinti oluşturuyor. Bu da zamanla sistemi kullanılamaz hale getiriyor. Doğanın ve çevrenin yanı sıra arıtma tesislerine de ciddi zararlar veriyor" dedi.

Kızarmış yağların yer altı suları için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Afacan, "1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyunu kirletmektedir. Kirlenen bu suyun temizlenmesi mümkün olamamaktadır. Bu yağların toprağa dökülmesi veya yakılması son derece sakıncalıdır. Bulunduğu ortamı kirletir ve canlıların hayatına zarar verir. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında yürürlüğe giren yasa çerçevesinde bu atıkların plastik şişe veya yoğurt kapları içinde biriktirilerek en yakın toplama bidonuna bırakılması gerekiyor. Biriken bu yağları geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak biyodizele dönüştürüyoruz" diye konuştu.

Ülkemiz ve sağlığımız için her vatandaşın bu konuda hassasiyet göstermesini isteyen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, katı atıklarının yanı sıra yanık yağların toplanmasına önem verdiklerini söyledi. Keskin, "Gerek diğer atıkların toplanmasında, gerek diğer kızarmış yağların toplanmasındaki hassasiyetimizi resmiyete dönüştürmüş olduk. Kızarmış yağ, döküldüğü alanı yok ederken, kanalizasyona döküldüğü takdirde yer altı sularını da etkiliyor. Ev, okul, lokanta, yemek sanayileri ve benzeri yerlerden çıkan kızarmış yağların koyacağımız bidonlara atılmasını rica ediyoruz" diye konuştu.
Daha sonra Özgen Keskin ile Tamer Afacan tarafından, yanmış yağların toplanarak biyodizele dönüştürülmesi için hazırlanan protokole imza atıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 18:47:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?