3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Altepe'den kültür projesi

Ak Parti Bursa Büyükşehir Başkan adayı Recep Altepe, vizyon projelerle Bursa'nın tarihi ve kültürel kimliğini ön plana çıkartıp, sanayiden hizmet sektörüne geçişi hızlandıracaklarını söyledi.

Gökdere Medresesi'ndeki 3. basın toplantısında, 5 yıllık dönemde tarihi ve kültürel miras çalışmaları ile turizmle alakalı projelerini açıklayan Recep Altepe, planladıkları yatırımları sadece belediye bütçesi ile değil, genel ve özel sektörü de projelere dahil edip gerçekleştireceklerini belirtti. Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi'ne valilik binası yapılma talebinin valilikten geldiğini ve belediyenin sadece plan değişikliği gerçekleştirdiğini anlatan Altepe, "Bu alanda eğitim yapılması için lüks. Şehir merkezinde ana arterde yeni bir valilik hizmet binasını genel bütçe imkanları ile inşa edilecek. Bugün sokak arasında kalan Çarşamba'daki valilik binası da, Osmangazi Kaymakamlığı gibi bir hizmet binası olarak kullanılabilecek. Kamberler Kent Parkı ile yeni valilik binası bütünleşerek, merkezi bir noktada vatandaşımıza güzel hizmet verilecek. Biz genel bütçeden alacağımız payları da arttıracağız" dedi.

Uludağ'a yapacakları dişli tren projesinden de bahseden Altepe, "Uludağ'a 9 kilometrelik dişli tren hattı yapacağız, bunu genel bütçeden alınacak payla yapacağız. Bunlar, belediye bütçesi değil, diğer bütçeler devreye alınıp yapılacak. Düşünce bazında projelerimiz dünyada onlarca yerde uygulanmış. Bursa Belediyesi'nde 5 tane resmi araç varken, 50 yıl önce teleferiği hayal edip Uludağ'a kurmuşlar" diye konuştu.

Büyük hamamları bir bir ayağa kaldıracaklarını anlatan Altepe, "Değişik ilçelerde bazıları şahsa ait, bazısı Vakıf'lara ait olan 12 büyük tarihi hamamın bir kısmını belediye, bir kısmını Özel İdare'nin tarihi eser fonu ve TOKİ kredileri ile restore ettirip yeni fonksiyonları ile kullanmayı planladıklarını kaydeden Recep Altepe, "Kayhan, İncirli, Mahkeme, Nalıncılar, Reyhan Paşa, İbrahim Paşa, Dökümhane, Yıldırım, Tahirağa ve Hasan Bey gibi büyük hamamlar restore edilip gün yüzüne çıkartılacak. 10 değişik büyük tarihi yapıyı da yeni çalışma döneminde tamir edip, yeni fonksiyonu ile kullanmaya başlayacağız. Muradiye'deki Fabrika-i Hümayun binası 5 yıldır kullanılmıyor, bunu tamamlayıp Muradiye halkının sosyal tesisi olarak hizmete alacağız. Özel mülkiyetlerde de teşvik edici olacağız. Romangar fabrikasını bir eğitim kompleksi olarak tarihi hüviyetinde, yaşanan canlı mekan haline dönüştüreceğiz. Hisar, hanlar bölgesi, Kayhan, Reyhan bölgesinde bugün yıkılmak üzere olan veya arsa halindeki eski konakları ve binaları ayağa kaldıracağız. Kayhan'ın Gökdere'ye bakan doğu sınırındaki eski konakların butik otel olarak hizmete alınmasını sağlayacağız. Orduevi olan Tophane'deki Beysarayı'nı inşa edeceğiz. Çarşı'da Gelincik, Sipahi ve İvazpaşa çarşılarını, İç Fidan Han'ı, Tuz Han'ı, Nilüfer köylü pazarını projelendirdik, restore edeceğiz. Pirinç Han'dan Ulucami'ye kadar olan bölgedeki büyük kamulaştırmaları şimdilik düşünmüyoruz, bu parayla başka yerlerde daha güzel işler yapılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Bursa'ya tahta bavul ile gelip şimdi yüzlerce trilyonu olan çok sayıda sanayici bulunduğunu belirten Recep Altepe, bu sanayicilerin hizmet sektörüne de girmeleri için yıkılmış konakların arsalarını alıp, bunların üzerine özel sektörün butik otel için sivil mimari yapılar inşa edebileceklerini söyledi. Bazı bölgelere, kurumlara hizmet götürürken, onlardan daha fazla katkı bekleyeceklerini anlatan Altepe, "Bu şehrin havasını kirleten, toprağından istifade edenler varsa, rantından yararlandığı gibi hizmetlerine de ortak olacak. Bir Bursaspor kampanyasında 7.5 trilyon toplantı. Bursalılar parayı veriyorlar. Loto'dan 25 trilyon Bursa'ya çıktı. Ancak biz totodan ziyade sağlam kaynakları bulmaya çalışacağız" dedi.
Hürriyet'teki Ziraat Mektebini Tarım Müzesi, Ortapazar'daki Çocuk Kütüphanesi Lala Şahin Paşa Medresesini Tasavvuf Müzesi, Tohumculuk Mektebi'ni İpek Müzesi haline getireceklerini belirten Altepe, Çekirge Caddesi'ndeki Süleyman Çelebi Türbesi arkasındaki Başkanlık Konutu'nun Süleyman Çelebi Araştırma Merkezi'ne tahsis edileceğini, bu alanda ilmi çalışmalar yürütüleceğini kaydetti.
Bursa Araştırmaları Enstitüsü kuracaklarını söyleyen Altepe, Muradiye ve Yıldırım Beyazıt külliyelerinin bakımının da Kültür ve Vakıflar'dan alınıp kendileri tarafından yürütülmesinin planlandığına dikkat çekti. Yıldırım Medresesi'ndeki Sağlık Ocağı'nın kaldırılıp yerine bir kültür merkezi planladıklarını kaydeden Altepe, İpekyolu Film Festivali ile edebiyat, fotoğraf ve karikatür ile alakalı etkinliklerin, Fetih Şenlikleri, Murat Hüdavendigar anma merasimlerinin devam edeceğini bildirdi.

Kent folkloru olan Kılıç Kalkan, Mehter, Hacivat ve Karagöz'ün imkanlarının geliştirileceğini anlatan Altepe, Kızıklar köyleri ile Yörük köylerinde özel projeler üreteceklerini bildirdi. Termal, kongre, Uludağ ve doğa turizmini geliştirip şehrin sanayi, üretim kimliğini biraz daha hizmet sektörüne kaydırmayı hedeflediklerini ifade eden Altepe, Bursalıların kendi şehirlerini tanımaları için mahallelerden yazın Uludağ'a sefer yapacaklarını, göller bölgesini gezdireceklerini, Gemlik körfezinde de tekne turu düzenleyeceklerini bildirdi. Şehirde yaşayan işadamı ve öğretim üyelerinin de sadece evden işe gidip geldiklerine dikkat çeken Altepe, entelektüel kesimi de gezdirip yeni yatırımlar ve projeler için onların görüşlerine başvuracaklarını sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 14:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?