3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ani hava değişikliği hasta ediyor

ANİ HAVA DEĞİŞİKLİĞİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarını artırıyor. Uzmanlar mevsim geçişlerinin insan adaptasyon mekanizmasını bozduğu için hastalanma riskinin arttığını belirtiyor.

Yurt genelinde sıcaklıkların değişiklik göstermesi insan sağlığını olumsuz etkilerken, ani hava değişimleri insanın adaptasyon mekanizmasını da bozuyor. Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Yağız, ani hava değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi. Isı, basınç, rüzgar gibi dış hava şartlarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık sebebi olabileceğini ifade eden Yağız, bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücudun direncini

düşürebildiğini ifade etti. Yağız, "Özellikle mevsim geçişleri ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerdir. Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimlere sebep olur. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır" dedi.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Hava değişimlerinin sebep olacağı hastalıklardan korunma yöntemlerini anlatan Yağız, "İyi bir vitamin ve mineral desteği, besin çeşitliliği iyi bir savunma mekanizması oluşturur. Bunun yanında mevsimlere uygun giyisiler giyilmeli, yazın açık renkli, kışları ise koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyeceklerin giyilmesi gerekir. Soğuk bölgelerde uç bölgelerin korunmasına yönelik eldiven, şapka, atkı, içlik kullanılması önemlidir. Kapalı ortamların iyi havalandırılması, iyi temizlenmesi gerekir. Kış

geçişleri enfeksiyonlar açısından riskli dönemler olduğundan zatürre ve grip aşılarını yaptırmak gerekir. Özellikle C, B vitamininden, potasyumdan zengin gıdalar, yeşil sebze ve bol meyve tüketilmeli. Klimalardan uzak durulmalı. Eğer bir enfeksiyon geçiriyorsanız, doktorunuzun verdiği antibiyotikleri düzenli ve en az beş gün kullanın" diye konuştu.

ÇOCUK VE YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Soğuk algınlığında halsizlik, tüm vücutta yaygın ağrı, üşüme-titreme, öksürük, burun akıntısı, bunların yanında çarpıntı şikayetlerinin sıklıkla görülebileceğini belirten Yağız, "Özellikle astım, kronik bronşit, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan hastaların bu dönemlerde dikkatli olması gerekir. Aynı zamanda küçük çocuklar ve yaşlılar da risk grubuna giriyor. Ani hava değişikliklerinin astım hastalarında atakların artmasına da sebep olabiliyor" dedi.

ANİ HAVA DEĞİŞİKLİĞİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2009 Cumartesi 14:04:01
Güncelleme :31 Ekim 2009 Cumartesi 14:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?