2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Anne sütü astım riskini azaltıyor

Anne sütünün bebek ile annesi arasındaki sevgi bağını güçlendirdiğini belirten Uzman Dr. Ömer Artar, anne sütünün bebekte ileride oluşabilecek astım riskini azalttığını söyledi.

Tayyare Kültür Merkezi'nde Bursa Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "anne sütü ile beslenmenin önemi" konulu seminer düzenlendi. "Altın Bebek Dostu İl" çalışmaları çerçevesinde düzenlenen konferansta, anne sütünün yararları ve özendirilmesi ile emzirme yöntemleri hakkında bilgiler verildi. Çocukların doğumdan sonra sağlıklı olarak beslenmesi ve yetiştirilmesi açısından anne sütünün çok önemli olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı Çelik, çocuk sağlığının üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu kaydetti. 2006 yılının Kasım ayında Bursa'nın "Bebek Dostu İl" seçildiğini hatırlatan Dr. Çelik, Bursa'nın "Altın Bebek Dostu İl" ünvanını alması için çalışmaların son hızla devam ettiğini dile getirdi. Çelik, "Çalışmalarımız içerisinden birkaç tanesini size aktarmaya çalışacağım. Birincisi, il genelinde 80 sağlık ocağı 'Bebek dostu sağlık kuruluşu" unvanını almaya hak kazandı. Bursa'daki sağlık kuruluşlarının yüzde 50'sinin bu unvanı aldığını söylemek istiyorum. İkincisi ise il genelindeki 150'den fazla kadın personel çalıştıran iş yerlerindeki 16 büyük fabrikada bilgilendirme toplantıları yapılarak emzirme odaları oluşturuldu. Türkiye'de bebek ölümü oranı yüzde 29 civarındadır. Ama Bursa'da çeşitli projeler sayesinde bu oran yüzde 7,3'e indirildi. Bu da AB standardıdır" dedi.

BEBEĞİN SESİ SÜTÜ ARTTIRIYOR

İlk altı ayda bebeğin anne sütü ile beslenmesinin bebeğin zekasını ve büyümesini arttırdığının altını çizen Gemlik Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü'nde görevli Uzman Dr. Ömer Artar, bebeğin sesinin, görüntüsünün ve bebek hakkındaki düşüncelerin anne sütünü arttırdığını vurguladı. Anne sütü meydana gelmesinde peoloktin ve oksitosin iki hormonun etkili olduğunu söyleyen Artar, bebeğin sesinin ve bebek ile ilgili düşüncelerin oksitosin hormonunu arttırdığını dile getirdi. Artar, "Anne sütü bebeğin gelişimi için mükemmel bir besin. Anne sütünün yüzde 87'si sıvı olduğundan bebeğe ilk altı ay su dahil hiçbir şey vermezseniz bile anne sütü ile gerekli ihtiyacı karşılar. İlk altı ay içerisinde bebeğin ağırlığı iki kata çıkar. Türkiye'de ilk altı ay için anne sütü kullanım oranı yüzde 17'3'tür. Bu sadece bizim ülkemiz için geçerli değil. İngiltere, Fransa, Danimarka gibi gelişmiş ülkelerde de anne sütü kullanımı az" diye konuştu.

ANNE SÜTÜ ASTIMI ENGELLER

Anne sütünün birçok hastalığı engellediğini ifade eden Artar, bebekte astım riskinin azalmasını da sağladığını vurguladı. Bebeklerde anne sütünün önemine temas eden Artar, "Anne sütü astımı engeller. Egzama riskini azaltır. Diş çürümelerini önler. Görme ve sindirim sisteminin oluşmasını hızlandırır. Bebekte ileride oluşabilecek demir eksikliğini de önler. Daha birçok rahatsızlığı da başlamadan yok eder" şeklinde konuştu.

Çekirge Çocuk Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Selçuk Yüksel de, emzirme yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. Konferansa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik'in yanı sıra İl Genel Meclis Bebek Dostu İl Komisyon Başkanı Emel Baskın ve çok sayıda davetli katıldı.
iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 18:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?