4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Aparat geliştirdi, patentini de aldı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başhemşiresi Özlem Bekteş (34), stoma pansumanlarını kolaylaştırıcı bir aparat geliştirerek patentini aldı.

Bekteş, bu çalışmasıyla Tıbbi Cihaz Proje Yarışması'nda birinci oldu.
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), bu yıl üçüncüsünü düzenlediği "Tıbbi Cihaz Proje Yarışması"nda, Özlem Bekteş'in geliştirdiği aparata birincilik ödülünü (10 bin TL) verdi.


"Stomakit" adı verilen aparat, bazı hastalıklar nedeniyle ameliyat olan, idrar veya dışkısını vücutta karın bölgesine yapılan bir kanaldan vücuda yerleştirilen bir torbaya biriktirerek atmak zorunda kalan hastalarda kullanılıyor. Klinik ortamda uygulayıcıların ve ev ortamında da hastaların stoma bakımlarını kolaylaştıran bu aparat, bakım ve pansumanların güvenli, ucuz, sağlıklı ve enfeksiyondan uzak bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. Türkiye'de 100 bin dolayında stoma hastası bulunduğu belirtiliyor.

Stomakit'i geliştiren ve 11 yıldır Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda başhemşire olan Özlem Bekteş, 2001 yılında Gazi Üniversitesi'nde stoma bakım hemşireliği konusunda eğitim aldığını ve o tarihten sonra görevli olduğu bölüme gelen tüm stoma hastalarıyla bizzat ilgilendiğini ve hastaların yaşadığı problemleri yakından gözlemlediğini ifade etti. Böylece hem hastaların hem de sağlık personelinin işini kolaylaştıracak daha sağlıklı ve standart bir yöntem arayışınagirdiğini ve bir mühendislik firmasının desteğiyle Stomakit'i şekillendirdiğini belirten Bekteş, basit ve fonksiyonel olan bu aparatın işe yaraması üzerine yurt içi ve yurt dışı patentlerini de aldığını kaydetti.


Stomakit'i İtalya ve Türkiye'deki kongrelerde tanıttığını, hastanelerin ve tıp fakültelerinin ilgili birimlerine tanıtım amacıyla gönderdiğini, internet sitesi (www.stomakit.com) hazırlayarak anketler yaptığını, öneriler doğrultusunda ürünü geliştirdiğini ve olumlu tepkiler aldığını kaydeden Özlem Bekteş, "Ne yazık ki, kullanıma hazır olan aparatı hastalarla buluşturamıyoruz. Uzun zamandır, Stomakit'i üretecek, tanıtım ve pazarlamasını yapacak bir firma arayışımız sürüyor.

Bu aparat ile sağlıklı birşekilde antisepsi kurallarına uygun stoma bakım ve pansumanı yapılacağı gibi, hastaların ve ülkemizin ekonomisine de katkı sağlanacaktır. Stomakit'in ticarileşmesi halinde fikren tasarladığım iki projeme daha finans desteği sağlamış olacağım" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 12:30:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?