3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Asil Çelik'in liman planlarına darbe!

Olağanüstü toplanan Gemlik Belediye Meclisi, Gemlik halkı ve meclisten saklanan liman oyununu bozdu.

Gemlik kamuoyu ve belediye meclisinden sır gibi saklanmasına rağmen, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bayındırlık Bakanlığı, Mal Müdürlüğü, Gemlik Kaymakamlığı ve Gemlikli bazı meclis üyelerinin bildiği, ilçenin imar planlarını da çok yakından ilgilendiren olayda, liman ve depolamacılığı soyunan Asil Çelik Fabrikası'nın, Gemlik'in Hisar Mahallesi'ndeki bir araziyi henüz yeşil alan iken satın alıp, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nden 1/25 binlik ve 1/5 binlik planlarda burasını liman ve depolama alanı olarak gösterttiği ortaya çıktı.

Gemlik Belediye Meclisi'ne bilgi verilmeden gerçekleşen bu organizasyonda plan değişiklikleri Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylandı. Hisar Mahallesi 50 pafta, 524 ada 3 parsel de gerçekleşen onay işlemi, daha sonra sırasıyla mal müdürlükleri, Bayındırlık Bakanlığı ve kaymakamlıkça onaylandı. 1/25 binlik ve 1/5 binlik imar planı haritalarını yapma yetisini elinde bulunduran Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayladığı plan, Asil Çelik firmasının büyükşehir kararlarını emsal göstererek, Gemlik Belediyesi'nden 1/binlik planlarda da değişiklik yapmak istemesiyle ortaya çıktı.

Olağanüstü belediye meclis toplantısında, konuyu Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut ve İmar Komisyonu Başkanı Vedat Büyükgölcügezli masaya yatırdı. İmar Komisyonu raporunu okuyan Vedat Büyükgölcügezli, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanıp, 1/25 bin ve 1/5 binlik imar planlarına değişikliği işlenen söz konusu arazinin, komisyon tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi kararına rağmen liman ve depolama alanından çıkarılıp, eskisi gibi yine yeşil alan olarak kalmasını uygun gördüklerini söyledi.

Bahse konu arazinin 3 Temmuz 2007 tarihinde burası henüz yeşil alan iken satın alındığına dikkat çeken Büyükgölcügezli, komisyon ve belediye meclisi ret kararlarının Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne geri gönderilmesini talep etti.
İmar komisyonu raporunun okunmasının ardından söz alan DP'li Halil Çevik, "Gemlik Belediye Meclisi'nin bilgisine, görüşüne başvurulmadan, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik sınırlarındaki önemli bir yeşil alan için nasıl böylesi bir plan değişikliği kararı alabilir?" diye sordu.

MHP'li Osman Doğan da konuşmasında, bu arazinin yeşil alandan çıkarılıp, birilerine peşkeş çekilmek için plan değişikliği yapılmasını teklif edenlere tepki göstererek, "Bunu kimler teklif etti, bu kararlar alınırken kimler oradaydı? Bu araştırılmalıdır. Bu Gemlik'e yapılmış bir ihanettir. Böylesi özel bir bölge, özel bir alanı kimler ne için emrivaki dayatmalarla peşkeş çekiyor, çektiriyor bu bilinmelidir" diye konuştu.

Şehir Plancıları Odası ve Bursa Barosu'nun da Büyükşehir Belediyesi'nin kararına itiraz ettikleri hatırlatıldı. AK Parti'li meclis üyesi Refik Yılmaz, 5 yıllık hizmetleri boyunca Gemlik Belediyesi'nin 1 metrekarelik bir alanı bile yeşil alandan çıkartmadığını dikkat çekerek, "Yanlış hesap Bağdat'tan döndü" dedi.

DP'li Ali Acar ise, bu konudaki iş birlikçilerin araştırılıp açıklanması gerektiğini bildirirken, söz konusu kararlar alınırken Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Cemal Aydın Aybey'in meclise gelip, bu konuda açıklamalar yapması gerektiğini ifade etti.

Yeniden söz alan MHP'li Osman Doğan, tüm bunların planlanmış bir çalışma olduğunu öne sürerek, "Hemen yanı başımıza termik santral kurmak istediler. Bu tezgahı, bu oyunu yapanları şiddetle kınıyorum. Bu Gemlik'e ihanettir" dedi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut ise, ne kadar yeşil alan değiştirilirse, bölgede planlara o kadar başka yeşil alan konulması gerektiğini hatırlatarak, Gemlik Belediye Meclisi ve kamuoyundan saklanan onayda bunların bile yapılmadığını anlattı. Gemlik Belediye Meclisi, Hünkar Hacı Bektaşi Veli Derneği'nin imar planı değişiklik isteğini de oy birliğiyle kabul etti. Buna göre Derneğin ve Cem Evi'nin bulunduğu bölge imar planlarına Özel Kültür Merkezi olarak işlenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 21:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?