6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Asırlık kilitler hala çalışıyor

ASIRLIK KİLİTLER HALA ÇALIŞIYOR

Hırsıza kilit dayanmasa da, asırlar öncesinde elde imal edilen Osmanlı dönemi kilitleri ilk günkü gibi çalışıyor.

Bursa'nın Yeşil semtinde antikacılık yapan Abdullah Okyay, şehirdeki eski yapılardan çıkan ve günümüzde hala ilk günkü titizliği ile çalışan 50 ile 200 yıllık kilitlerin meraklıları tarafından arandığını söyledi. El işçiliği ile imal edildikleri için halen sağlam olan ve görevini ifa eden kilitler, günümüzde evleri süslemek veya orijinal bir özelliği var ise koleksiyonda yer almak için aranıyorlar. Günümüzdeki teknoloji ile çok farklı özelliklerde ve ebadlarda imal edilen kapı kilitlerinin geçmişte de

ustasına göre farklı özellikleri olması dikkat çekiyor. Han kapılarının kilitlenmesinde kullanılan devasa kilitlerden, küçük dolapların kapılarına takılan minik kilitlere kadar değişik ebatlardaki el yapımı mekanizmalar ilgi çekiyor.

Bursa'daki eski yapılardan ve hurdacılardan anahtarı olan ve çalışan kilitleri toplayan antikacı Abdullah Okyay, bu parçaların özel meraklıları tarafından satın alındığını belirtiyor. Han kapılarında kullanılan devasa bir Osmanlı kilidinin 200 TL'ye alıcı bulduğunu belirten Okyay, "Bazı kişiler evine dikkat çeksin diye eski zaman kilidi asıyor. Bazıları çalışma mekanizmasındaki ilginç bir sistemden dolayı satılıyor. Eski tokmaklı kapıların iç kısımlarındaki kilit mekanizmaları tarihi hava olsun diye

mekanlarda bulunduruluyor. Özellikli olan nadir bulunanları ise şehirdeki birkaç kilit koleksiyoneri alıyor. Ancak eski olan, el yapımı olan ve özelliğini muhafaza eden bütün eşyalar müşteri buluyor" diye konuştu.

"Eski zamanda da kilitlerin olması o dönemlerde de hırsızlık oluyor muydu?" sorusunu gündeme getirse de, kilit koymak, tedbir almak tevekkül etmek için gerekiyor.

ASIRLIK KİLİTLER HALA ÇALIŞIYOR
ASIRLIK KİLİTLER HALA ÇALIŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2010 Cuma 11:02:00
Güncelleme :10 Eylül 2010 Cuma 17:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?