6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

At sırtında İstanbul'dan Hicaz'a

EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A

Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğumunun 400’üncü yıldönümü olan 2011’de farklı etkinliklerle anmaya hazırlandığı Türk tarihinin en önemli gezgini Evliya Çelebi’nin seyahat güzergahında düzenlenen uluslararası projeye destek veriyor. Proje kapsamında Evliya Çelebi’nin 339 yıl önce kat ettiği mesafeyi at sırtında yeniden giren yabancı uzmanları ağırlayan Başkan Altepe, bölgenin turizme kazandırılması ve güzergah üzerindeki yerleşim bölgelerinin birbirleriyle irtibatlandırılması açısından projenin önem taşıdığını söyledi.

AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A

Doğumunun 400’üncü yıldönümü olan 2011 yılında Evliya Çelebi ile ilgili çeşitli paneller düzenlemeyi planlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yerli ve yabancı bazı tarihçiler tarafından, Çelebi’nin seyahat güzergahında at sırtında gerçekleştirilen ‘Evliya Çelebi Yolu Keşif Projesi’nin Bursa sınırlarındaki bölümüne destek sağlıyor. Evliya Çelebi’nin İstanbul’dan başlayıp Hicaz’da sonlanan gezisini 3 Eylül’de başlatan yaklaşık 15 kişilik ekip, İstanbul’un ardından İznik ve Yenişehir’i at sırtında geçerek İnegöl’e ulaştı. At sırtında 12 gün sürmesi beklenen seyahatin İnegöl durağında mola veren ekipte yer alan Kent Üniversitesi Edebiyat ve Kültürel çalışmalar uzmanı Prof. Donna Ladry, Exeter Üniversitesi Edebiyat ve Kültürel çalışmalar uzmanı Prof. Gerald Maclean, Ket Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Susan Wirth, NewYork Spiegel Dergisi Fotoğraf Editörü Trehese Tardif, Bitki Bilimci Andrev Byfield, Kanadalı üniversite öğrencisi Monica Mattfield, İngiltere’nin eski Türkiye Büyükelçisi Patrica Daunt, Timothy Daunt, Dr. Caroline Finkel ve rehber Ercihan Dilari, Kozahan’da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile bir araya geldi. Türk tarihini yakından ilgilendiren önemli bir gezginin izinden gittiklerini dile getiren yabancı uzmanlar, Bursa’nın Osmanlı tarihi içinde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlattı. Osmanlı eserlerinin o günkü ihtişamıyla ayakta durduğunu dile getiren yabancı uzmanlar, eserlerin korunması ve günümüze taşınması konusundaki emekleri nedeniyle Başkan Altepe’yi kutladı.

2011 EVLİYA ÇELEBİ YILI

UNESCO’nun 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan ettiğini hatırlatan Başkan Altepe ise Türk tarihinin en önemli gezgini olan Evliya Çelebi’yi doğumunun 400’üncü yıl dönümü olan önümüzdeki yıl farklı etkinliklerle anacaklarını ifade etti. Bu kapsamda ‘Evliya Çelebi Yolu Keşif Projesi’ni de çok önemsediklerini dile getiren Başkan Altepe, “Günümüzde bile Anadolu ile ilgili detaylı bilgilere Evliya Çelebi’nin seyahatnamelerinden ulaşabiliyoruz. Yıllar sonra onun at sırtında kat ettiği yollar yabancı uzmanlar tarafından yeniden aşılıyor. Evliya Çelebi, yaptığı gezilerde bölgeler arasındaki irtibatlanmanın sağlanması ve ticaretin gelişmesini hedefliyordu. Bu proje de kat edilen tarihi mesafenin turizme kazandırılması açısından önemli” diye konuştu.

Bursa gezilerinin ardından İnegöl’e dönen yabancı uzmanlar, güzergahın bir sonraki durağı olan Tavşanlı’ya doğru hareket etti

EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A
EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A
EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A
EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A
EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A
EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE AT SIRTINDA İSTANBUL'DAN HİCAZ'A
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2010 Salı 14:50:00
Güncelleme :7 Eylül 2010 Salı 17:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bedir çayı 43 IP: 85.105.176.xxx Tarih : 8.09.2010 01:32:04

Evliya Çelebi hazretleri Kütahya'nın yetiştirdiği dünyanın en ünlü seyyahıdır.Bu seyehatın-yolculuğun- Tavşanlı ve sonrası Esatlar köyü Ve Koca çay boyunca  Çavdarhisar köyüne (Sonradan ilçe oldu) gelmiştir.Çavdarhisar ovasında Çavdar bitkisi -tahıl-yetiştirildiğini görmüştür.Bu hususu Gaybi hz nin dedesi Pir Ahmet (Çavdaroğlu) nun -Çavdarhisar'lı olduğu,Çavdaroğlu Mahlasını Bu nedenle Kullandığını ,Bunun Çavdarhisar ovasında Çavdar yetiştiriliyor olmasından ilere geldiğine dair görüşleri ünlü seyyahatnamesinde yer almaktadır.O dönemlerde Konaklama yönünden uygun olan Çavdarhisar Köy odalarında -6 mahalle 9ad oda , mekan bulunuyordu-burada bir kaç gün kaldığı ve hacıkebir köyünden Rahvan AT edindiği rivayet edilmektedir.saygılar.