4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Atatürk Caddesi’ne yeni doku

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cephe Sağlıklaştırma Projesi ile Atatürk Caddesi’ne yeni bir çehre kazandırıyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Atatürk Caddesi esnafı ve mülk sahipleri ile Tayyare Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek, projeyle ilgili bilgi verdi. Projenin İnönü Caddesi’nin başlangıcından Çakırhamam’a kadar olan bölgedeki tüm binaları kapsadığını işaret eden Vardar, cephelerinin iyileştirilmesini esas alan projenin yalnızca bir süsleme ve bakım çalışması olmadığının altını çizdi.

Bursa’nın tek merkezinin Atatürk Caddesi olduğuna dikkati çeken Vardar, tüm gelişmiş ülkelerde ana arterlerin ve şehirlerin merkezlerinin özenle imar edildiğini, özellikle bina cephelerinin görüntü kirliliğine sebep olmayacak şekilde düzenlendiğini vurguladı. Atatürk Caddesi’nin de yalnızca Bursalıların değil Türkiye’nin dört bir tarafından hatta dünyanın farklı ülkelerinden kente gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olduğunu vurgulayan Vardar, “Atatürk Caddeleri’ndeki binaların içleri sahiplerinin olabilir. Ancak dış cepheler tüm şehrindir. Bu yüzden biz de bir cephe sağlıklaştırma projesi ile şehrin bu en önemli caddesindeki binaları Bursa’ya yakışır bir görünüme kavuşturacağız” dedi.

Bursa’nın tarihi özellikleri olan bir kent olduğunu hatırlatan Vardar, tarihi mekanlarıyla, sokakları, modern yapıları birbirine uyumlu bir kent oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. Cephe düzenlemelerindeki hedefin yalnızca bir müze gibi binaların dış yüzeylerini düzenlemek ya da süslemek olmadığını vurgulayan Vardar, “Yaşayan bir kent dokusu oluşturmak istiyoruz. Yapılacak sağlıklaştırma kentin dokusunu canlandıracağı gibi caddedeki ticareti de hareketlendirecektir. Bu hem Bursa’ya hem de mülk sahiplerine faydalı olacaktır” diye konuştu.
Cephe Sağlıklaştırma Projesi’nin detaylarından da söz eden Vardar, öncelikli olarak binalardaki tabelaların Avrupa’daki şehirlerde de birçok örneği olan tek tip, kent estetiğine uygun hale getirileceğini kaydetti.

Binaların bazı tabelaların 15-20 yıl öncesinden takılmış olduğunu ve sahiplerinin bile belli olmadığını tespit ettiklerini ifade eden Vardar, “Projede zemin katlar haricinde binanın üst bölümlerinde tabela olmamasını öngörüyor. Caddedeki en önemli görsel kirliliğe sebep olan tabelalar markaların kimliği zedelemeyecek şekilde tek tip olarak tasarlanacak. Ayrıca yine binaların girişlerindeki panolar da proje dahilinde değerlendirilerek dış cepheyle uyumlu hale getirilecek. Klima ve havalandırma ekipmanları da cepheden görülmeyecek şekilde binaların teraslarında ya da yapısal açıdan uygun bölgelerine gizlenecek. Öte yandan tüm binaların boya ve kaplamaları yenilenecek, doğramaları da yine belirlenen model üzerinden tek tip olarak değiştirilecek. Bu arada binaların zemin katlarına yapılacak cam saçaklar ile yürüyüş aksından geçen ve otobüs duraklarında bekleyen vatandaşlar için hem gölgelik hem de yağmurdan korunmaları sağlanacak. Bu dizayn ayrıca caddeye farklı bir görünüm de kazandıracak” şeklinde konuştu.

Kentteki bazı merkezlerde yapılan sağlıklaştırma projelerinin örneklerinin bulunduğunu hatırlatan Genel Sekreter Yardımcısı Vardar, daha önce Uzun Çarşı, Tuzhan, Gale-Tahıl Hanı, Okçular ve Kayhan Çarşısı ile Üftade Sokak’ta buna benzer cephe sağlıklaştırma ve restorasyon projelerinin başarıyla tamamlandığını hatırlattı. Ticari hayata asgari düzeyde etkileyecek şekilde yapılacak çalışmaların bölüm bölüm yürütüleceğine işaret eden vardar, “Çalışmalar devam ederken belediyenin en büyük destekçisi esnaf olacaktır. Her binanın cephesi etap etap düzenlenecek. Tabi ki bazı inşaatların çevreye etkileri olacaktır. Ancak biz bunu minimuma indirmek için gerekti tüm önlemleri alacağız” dedi.

Atatürk Caddesi Cephe Sağlıklaştırma Proje Sorumlusu ve Mimarlar Odası Başkanı Şenol Şimşek de cadde sakinlerine proje hakkında bilgiler verdi. Atatürk Caddesi’nde müdahale edilecek tüm binaların proje müellifleri ile görüşüp izin alınacağını hatırlatan Şimşek, “Binaların yapılarına herhangi bir müdahalede bulunulmayacak. Hedefimiz sağlıklı cephelerle kalite olgusunu ortaya çıkarmak. Binaların cephe kalitesinin yükselmesiyle birlikte bölgenin hem ticari hem de sosyal açıdan değeri ve kalitesi de artmış olacaktır” diye konuştu.
Atatürk Caddesi’nde 70 yıldır ticaret yaptığını belirten esnaflar, uzun zamandır böyle bir proje beklediklerini belirterek, tüm cadde esnafının bu çalışmayı destekleyeceğine inandığını dile getirdiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 16:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?