4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Avrupa Müze Forumu Bursa'da

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk kez Bursa'da gerçekleştirilen Avrupa Müze Forumu (EMF), Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen resepsiyon ile başladı.

Avrupa Müze Forumu Bursa 2009'un açılış resepsiyonunda, kente gelen müzeciler de hazır bulundu. Türkiye'de ilk kez Bursa'nın ev sahipliğini üstlendiği organizasyonda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kent yöneticileri olarak Bursa'nın tarihi ve kültürel kimliğini öne çıkaracak projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Başkan Altepe, "Bursamız, Türkiye'nin en özellikli ve vatandaşların yaşamaktan mutluluk duyacakları bir kent. Bursa, Türkiye'nin en önemli üretim, sanayi, turizm, kültür ve endüstri şehri. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti Bursa'nın gerçek bir tarih kenti olduğunu ortaya çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Geçen 5 yılda 140'a yakın tarihi projenin Bursa'da hayat bulduğunu ifade eden Altepe, 'Müzekent Bursa'yı ortaya çıkarmak için yeni projeleri olduğunu ve kente 'Bursa Kent Tarihi', bilim ve teknoloji, tasavvuf ve spor müzelerini içinde barındıran bir müze kompleksi yapacaklarını dile getirdi. Başkan Altepe, çalışmalarında her zaman bu alanda çalışan ünlü müzecilerin deneyimlerinden de faydalanacaklarını belirtti.

EMF Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Harrison ise konuşmasında, forumun Bursa'da yapılmasından dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti. Harrison, "Ülkeniz Avrupa'da birçok ödülle adından söz ettirmesine rağmen EMF ilk kez kentinizde yapılıyor. Bugünkü kısa gezimizde Bursa'nın kültürel değerlerinin ne kadar ön planda olduğunu ve gezginlerin eski dönemlerde şehre 'Yeşil Bursa' adını koymaları konusunda haklı olduklarını gördük. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti ve doğu ile batının kültürlerinin buluştuğu Bursa'da bu toplantının düzenlenmesi çok anlamlı" şeklinde konuştu.

Kültürel ve müzecilik alanında çalışan profesyonel kişilerle aynı organizasyonda yer almanın kendisini heyecanlandırdığını dile getiren Harrison, "Bursa'da öğreneceğimiz çok şey var. Kentinizin 'EMF Yılın Müzesi' ödülleri arasında gösterilmesi de bunu kanıtlıyor" dedi.

Avrupa Müze Forumu kapsamında Bursa Kent Müzesi'nde Ahmet Erdönmez koleksiyonu olan "Bursa'da Hayatın Her Anında Yemek Yemek Kültürü" sergisi ile Turgut Tuna'nın "Çini" sergisi Kent Müzesi'nde sergilenecek. Ayrıca Ali Toy'a ait hat sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Eski Eserler ve Müzeler' konulu yarışmada dereceye giren karikatürlerin sergileri de Tayyare Kültür Merkezi'nde sergilenecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 10:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?