4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Avrupa'ya 'ay mantarı' ihracatı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı dağ köylerinde vatandaşlar tarafından güç şartlar altında toplanan "ay mantarları" Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 

Dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar, son yıllarda bilhassa Avrupa ülkelerinden gelen talep karşısında mantar toplayarak ekonomik kazanç elde etmeye çalışıyor. Genç, yaşlı demeden sabahın ilk ışıklarıyla yataklarından kalkarak meşe ve kayın ağaçlarından oluşan ormanın içinde kilometrelerce yol kat edip, akşama kadar ağaç diplerini tarayan köylüler, ellerindeki torbayı doldurabilirlerse günün yorgunluğunu üzerlerinden atmış oluyor. Bu dağ köylerinden biri olan Muradiye Sarnıç köyünde komisyoncular halk arasında ayı mantarı olarak bilinen ay mantarının kilosunu 4-5 YTL den alıyor. Komisyoncu Halil Şahan, "Buradan toplanan mantarlarda zehir yok. Bu mantarlar çiğ bile yenir. Buradan aldığım mantarları Çanakkale'ye ve başka illere gönderiyorum. Orada gıda maddesi olarak işlenen mantarlar yurt dışına gönderiliyor. Özellikle Fransa mutfağının bolet mantar diye tanıdığı vazgeçilmez damak zevki bu mantardadır. 15 kadar köyden günlük 10 ton mantarı peşin paraya alıyorum. Mantar sezonu 10 ile 60 gün arasında değişir. Kırağı düştükten sonra mantar alımı biter" dedi. 

Komisyoncu Nizamettin Gömeç ise, mantarların zehirli olmadığını ve gıda sektöründe kullanıldığını belirterek, "Mantarı kırdığımızda beyaz olan kısım çok kısa sürede mor bir renk alırsa o mantar zehirlidir, ama bu mantarlar kırıldığında beyaz rengini korur, yani zehirli değildir. Bizim yöremizde ayı mantarı denilen ay mantarı, akşam hava karardığında büyümeye başlar ve sabah güneş doğduğunda büyümesi durur. Bu mantar ortalama 8 saatte büyür, bugün kesim yapılan yere yarın sabah girdiğimizde mantar yine yetişir. Bir sezonda mantar toplamakla traktör alan var" derken, mantarları birinci kalite, ikinci kalite ve lokma olarak sınıflandırdıklarını, bu mantarlardan çeşitli yemekler yapıldığını söyledi. 

Lokma olarak adlandırılan mantarların kıyılıp kurutularak çorba yapıldığını anlatan Nizamettin Gömeç, köylerdeki bütün ailelerin sezon boyunca mantar topladığını belirtti. 

"Biz Sünnük köyünden geldik, topladığımız mantarları satıyoruz" diyen İsmail ve Fatma Oruç çifti ise, 20 gün kadar süren mantar toplama sezonunda günlük ortalama 25 ila 30 kilo mantar topladıklarını bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 14:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?