3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ayılar kovanları yağmalıyor

Bursa'da kış uykusundan kalkarak bal aramaya başlayan ayılar, köylülerin aldığı bütün tedbirlere rağmen kovanları yağmalamaya başladı.

Gürsu'ya bağlı Karahıdır Köyü'nde yaşayan köylüler, kış uykusundan kalkan ayılarla mücadele ediyor. Her gece arı kovanlarının yanına gelerek bal yemek isteyen ayılar, gün geçtikçe daha çok kovanı tahrip ediyor. Parçaladıkları kovanlardan çıkardıkları balları afiyetle yiyen ayılar, bazı kovanları da yanlarına alarak götürüyor.

Ayı vurma yasağı olduğu için silahla nöbet beklemenin bir faydasının olmadığını söyleyen köy imamı Fikrettin Yazar, "Devamlı arılara musallat oluyorlar. Akşamları kovanları yağmalayıp, arıların yaptıkları balları yiyor. Silahla nöbet tutsak da birşey fayda etmiyor. Elimiz kolumuz bağlı. Kilolarca balımız hiç uğruna gidiyor. Geçen yıldan bu yana 15-20 kovanımı telef ettiler. Bugünler de iyice işi azıttalar. Herhalde sürü halinde geliyorlar ki, bir gecede 8-10 sandık kayboluyor. Son bir ayda 10'dan fazla arıcının kovanlarını parçaladılar. Bu işi hobi olarak yapmaya başlamıştım. Bu aynı zamanda ülke ekonomisine katkıdır. Köylüyer perişan durumda. Her gün her gece geliyorlar. Bizim buraya gelip her gün nöbet tutmamız lazım. Gelemediğimiz, bekleyemediğimiz geceler de oluyor. Devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz" dedi.

En fazla balın hangi kovanda olduğunu anlayan ayılar, üstüne oturdukları kovanlardaki arıların da telef olmasına sebebiyet veriyor. Balın yanı sıra karpuz gibi meyveleri de yiyen ayılar, kendilerine engel olmak için bağlanan köpekleri de öldürüyor.

Ayılara karşı pat-pat isimli cihazı kullandığını söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Cafer Boz, "Son 2-3 yıldır ayılar yüzünden çok sıkıntılıyız, uykularımız kaçıyor. Benim de bu kış 8-10 civarında kovanımı dağıttılar. Baş edemeyeceğimi anlayınca pat-pat diye bomba sesi çıkaran cihazı aldım. Böylece arılarımı kurtarmaya çalışıyorum. Ama buna da ayıların zamanla alıştığı söyleniyor. Gece karanlık olunca açıyoruz, sabah namazından sonra da kapatıyoruz. Kuvvetli bir ses çıkararak ayıları uzaklaştırıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 14:18:01
Güncelleme :20 Mayıs 2009 Çarşamba 14:29:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?