2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Azerbaycan-Türkiye Dostluk Parkı

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde yaptırılan Azerbaycan-Türkiye Dostluk Parkı törenle hizmete girdi. 

Çamlıca Mahallesi'nde bulanan dostluk parkının açılışına Bursa Valisi Nihat Canpolat, Emniyet Müdürü Tahsin Demir, Alay Komutanı Kurmay Albay Murat Aslan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Azerbaycan Milletvekili Fettah Haydarov ve Nizami Belediye Başkanı Arif Kasımov ile 50 kişilik heyetin yanı sıra Bursa'da yaşayan Azeri vatandaşlar katıldı. 

Parkın her yeri Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla donatılırken, ilköğretim okulu öğrencileri misafirleri, "Aziz Qardaşlar Hoş Geldiniz" pankartlarıyla karşıladı. Nilüfer Belediyesi ile Azerbaycan'ın Bakü Nizami Belediyesi arasında 2005 yılında imzalanan kardeş şehir protokolünün meyvesi olan parkının açılışında konuşan Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Nilüfer'in en büyük parkını dostluk parkı olarak açmaktan gurur duyuyoruz. Bugün 136. parkı açıyoruz. Bu park Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşliği temsil etmesi açısından çok önemli. Bu park yüzyıllarca sürecek kardeşliğin sembolü haline gelecektir" dedi. 

14 bin metrekare alan üzerinde yaklaşık 9 bin metrekare yeşil alana sahip parkta kafeterya, seyir terasları, ana meydan, çocuk oyan alanı, oturma ve dinlenme alanları, basketbol sahası, yaya yolları, süs havuzu ve gezinti alanları bulunduğunu söyleyen Bozbey, "İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı tarafından tasarlanan ve iki ülke arasındaki kardeşlik simgesi olan anıt, dostluğumuzu bizlere ve bizden sonraki nesillere unutturmayacaktır" diye konuştu. 

Nizami Belediye Başkanı Arif Kasımov ise açılan parkın mübarek olmasını dileyerek, "Bizim kardeş olduğumuzu sembolü olan parkı açmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. Bursa Valisi Nihat Canpolat da, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik bağlarının dünya var olduğu sürece devam edeceğini söyleyerek, "Bu parkın adının dostluk olmasını anlamış değilim. Biz zaten kardeşiz. Biz Azerbaycan'ın sevindiğine sevinip, üzüldüğüne hep birlikte üzülüyoruz. Aynı dili konuşup, aynı inanca sahibiz. Kimsenin bu dostluğu bozmasına izin vermemeliyiz. Bu dostluğu kimse bozamaz" şeklinde konuştu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ali Hasanov ise, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin babalarından miras kaldığını söyleyerek, "Tarih boyunca bu kardeşliği yıkmak, bizi bir birimize düşürmek için uğraştılar. Ancak başaramadılar. Bu cumhuriyeti koruyun, çünkü Türkiye bütün Türk dünyasının büyüğüdür, ümididir, dayanak yeridir" diye konuştu. Türkiye ile Azerbaycan'ı bütün bir taşa benzeten ve ortası kesilerek içlerine Haydar Aliyev'in "Bir millet iki devlet", Mustafa Kemal Atatürk'ün ise "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimizdir. Kederi bizim kederimizdir" sözleri yazılan anıt, Vali Canpolat, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Azerbaycan Milletvekili ve eski bakanı Fettah Haydarov, Nizami Belediye Başkanı Arif Kasımov ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından açıldı.
Parkın açılış törenine Azerbaycan televizyonları ve gazeteleri büyük ilgi gösterdi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 14:59:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?