4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Baca gazı zehirlenmelerine dikkat

BACA GAZI ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Bursagaz, baca gazı zehirlenmelerine karşı abonelerini uyardı.

Bursagaz İşletme Müdürü Mustafa Ceyhan, ekonomiklik ve konfor gibi pek çok avantajı bir arada sunan doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu belirterek, "Ancak iç ve dış tesisatlarda yapılan standart ve kontrol dışı uygulamalar sonucu oluşabilen sızıntılar yüzünden istenmedik olaylar meydana gelebilmektedir. Doğalgaz zehirsiz bir gazdır. Bu bakımdan doğalgaz sızıntısından zehirlenme kesinlikle söz konusu değildir. Meydana gelen zehirlenmelere doğalgazın verimsiz yanması ile ortaya çıkan karbon monoksit gazı yol açmaktadır. Bursagaz İşletme Müdürlüğü olarak doğalgazın abonelerimize güvenli bir şekilde ulaştırılması için her türlü tedbiri almaktayız" dedi.

Bacalı cihaz bulunan mekanlarda CO (karbonmonoksit) alarm dedektörü kullanımının atık baca gazlarının tespitinde yardımcı olduğuna dikkat çeken Bursagaz İşletme Müdürü Mustafa Ceyhan, "Bursagaz’ın bilgisi olmadan doğalgaz tesisatınızda değişiklik, ilave ve ya tadilat kesinlikle yapılmamalıdır. Doğalgaz tesisatınının sertifikalı firmalara yaptırılması gerekmektedir" diye konuştu.

ALINACAK TEDBİRLER

Bacalı doğalgaz cihazlarını 8 metreküpten daha küçük alanlara yerleştirmeyiniz. Doğalgaz cihazının bağlı olduğu bacaya teknik olarak başka hiçbir cihazın bağlanmaması gerekmektedir. Bu tip cihazların bulundukları alanda en az 150 santimetrekare net geçişli, atmosfere açılan havalandırma menfezleri bulunmalıdır. Bu menfezleri asla kapatmayınız. Bacalı kombi ve soba bulunan odalarda yatmayınız. Bacalı cihazları banyo ve tuvaletlere yerleştirmeyiniz. Hermetik kombinizi kapalı balkonlarda kullanılırken havalandırma menfezlerinin açık tutunuz. Hermetik kombinizi açık balkonlarda kullanırken mutlaka koruyucu bir kutu içinde muhafaza ediniz. Zehirlenme olaylarına yol açan önemli nedenlerden biri olan bacalarda düzenli olarak temizlenme işlemleri mutlaka yaptırınız. Yüksekliği 4 metreden az bacalara bacalı kombi veya şofben bağlamayınız. Şönt (ortak) bacalara, bacalı kombi, şofben veya soba bağlamayınız. Bu tür cihazları mutlaka müstakil bir bacaya bağlayınız. Aspiratörleri kesinlikle gaz yakıcı cihaz bacalarına bağlamayınız. Mutfaktaki doğalgazlı şofben veya kombi bacasını aspiratör bacasına bağlamayınız. Bacalı cihazlarınızın baca bağlantılarını, ek yerlerini ve bacaya bağlandığı noktaları sızdırmaz (alüminyum folyolu bantlar) malzeme ile kaplayınız. Müstakil bacalar doğalgaz cihazlarının bağlanması için en uygun baca tipidir. Şönt bacaları ise en uygun kullanım şekli sadece aspiratör bacası olarak kullanmak olacaktır. Standartlara uygun inşa edilmiş bacaların bulunduğu binalarda bacalı tip cihazlar, müstakil baca olmadığı durumlarda ise hermetik tip cihazlar kullanılmalıdır.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 15:27:03
Güncelleme :10 Kasım 2009 Salı 16:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?