2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Bağışlanan böbrekler 2 hastaya umut ışığı oldu

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan gencin böbrekleri, biri garson, diğeri marketçi 2 hastaya umut ışığı oldu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir gencin organlarının ailesi tarafından bağışlanması üzerine hastaneye çağırılıp, hemodiyaliz ünitesinde umutla beklemeye başlayan 10 hastaya sırayla doku ve kan testi yapıldı. Yapılan tetkikler sonucu ölen gencin böbreklerinin 33 yaşındaki garson Cemil Oktay ve 35 yaşındaki marketçi Halil Kötekli'ye takılmasına karar verildi. 6 saat süren operasyonla böbrekler hastalara nakledildi.

Fabrika ve otellerde bugüne kadar garsonluk yaparak geçimini sağlayan evli ve 1 çocuk babası Cemil Oktay, 8 yıldır diyaliz hastası olduğunu ve böbrek beklediğini belirterek, "Bursa'da bizim gibi bin 500 hasta var. Nakille tekrar hayata dönüyoruz. Türkiye'de organ bağışı yok denecek kadar az. Şu an çok mutluyum. Çünkü yeni bir hayata başlayacağım. İnsanlarımıza organ bağışının faydalarını anlatmamız gerekiyor. Herkes her an bu hastalığa yakalanabilir. Eğer 2 tane böbreğiniz varsa bir gün mutlaka diyaliz hastası olabilirsiniz. Onun için herkes organ bağışında bulunmalı" dedi.

Marketçilik yapan Halil Kötekli ise 3 senedir böbrek beklediğini söyleyerek, "İnsanın dünyası değişiyor. Herkesin başına gelebilecek şeyler bunlar. Onun için sağlıklı her insan organ bağışında bulunmalı" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Transplantasyon Koordinatörü Dr. Salih Gülten, 10 hastadan 8'inin (krosmeç) bağışıklık problemi neticesinde geri gönderildiğini ifade ederek, en uygun hasta uzman ekiplerce tespit edildikten sonra böbreklerin nakledildiğini belirtti. Kurulduğu günden bu yana fakültede 230. nakli gerçekleştirdiklerini kaydeden Gülten, "Böbrek nakillerinde hasta seçimi en zor iş. Asıl hedefimiz emanet aldığımız böbreği en uzun süre en sağlıklı şekilde taşıyacak olan hastayı belirlemektir. Yani bizim için hasta önemli değil, esas olan böbrektir. Bütün bu çabaların karşılığı yıllar sonra aynı böbreğin yaşadığını bilmenin mutluluğudur" dedi.

Önceki yıllara göre organ bağışı konusunda başta basın olmak üzere diyanet ve siyasi partilerin desteğiyle toplumda hassasiyetin arttığına dikkati çeken Gülten, "Bursa'da böbrek yetmezliği çeken ve diyaliz hizmetlerinden yararlanan bin 400 hasta var. Bu hastalardan ancak 442 tanesi listeye alınıp organ bekliyor. Bütün Türkiye'de ise 40 binin üzerinde hasta var. Mutlaka beyin ölümü olduğu zaman aile yakınları hiç çekinmeden organ bağışında bulunsunlar ki biz hastaları kurtarabilelim. Siz de tanımadığınız
insanların kahramanı olun" şeklinde konuştu.

Öte yandan, İstanbul Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından Edirne'den alınan bir böbreğin de Uludağ Üniversitesi'ne getirildiği, organın yapılan testlerin ardından sıra bekleyen 4 hastadan en uygun olanına nakledileceği bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2007 Çarşamba 13:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?