4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bahar Şenliği coşkusu

Bursa'da İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından geleneksel hale getirilen bahar şenlikleri coşkulu şekilde kutlanmaya devam ediyor.

Bahar şenliklerinin ikinci gününde yapılan faaliyetlere Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Yusuf Şen ve çok sayıda siyasi parti temsilcileri katıldı.

İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Emin Özdemir yaptığı açılış konuşmasında, "Bugün binlerce yıllık geleneğimizi, bahar bayramımızı kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Orta Asya'dan Balkanlara kadar Türk boylarının yaşadığı bütün topraklarda, yılbaşı geleneği olarak kutlanan bahar bayramının halk dilindeki bir diğer adı da Nevruz'dur.

Bu bayramı yaşatmaya devam etmek ve bu güzel kültürümüzü genç nesillere aktarmak vazifemizdir. Nevruz, tüm dünyadaki Türklerin Ramazan ve Kurban bayramları dışında ortaklaşa kutladıkları tek bayramdır. Bütün bayramların dini ve milli bir inanıştan, o toplumu ilgilendiren ortak bir hatıradan, geleneklerden, duygulardan ve tabiatın insanlara tesir eden bir olayından doğduğuna inanılır. Ramazan ve Kurban bayramlarımız, bizim dini inanışımız gereği kutladığımız bayramlarımızdır.

Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı 'ana' olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde, 'baharın gelişi' elbette önemli bir yere sahiptir ve Türkler bunu bayramlaştırarak bir şölene çevirmesini bilmişlerdir" dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen çeşitli yarışmalar ve halk oyunları katılanlara keyifli dakikalar yaşatırken demir dövme ise büyük ilgi gördü. Şenliklerde Bozüyük Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği'nin saz ekibi ise, günün anlamını belirten türküleri seslendirerek, katılanrı coşturdu.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 11:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?