4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bakan Akdağ Bursa'da

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bursa'da 8 yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiği Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu.

Bakan Akdağ, olayla ilgili 2 müfettiş görevlendirildiğini belirterek, "Soruşturma sonunda yanlış, ihmal ve eksik ortaya çıkarsa adli ve idari yönden gereken yapılacaktır" dedi. Bakan Akdağ, hastaların nakil sırasında mı dumandan mı öldüğünün savcılık soruşturmasıyla netlik kazanacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Prof. Recep Akdağ, 2 Bursa milletvekili ve yardımcılarıyla birlikte helikopterle Bursa'ya geldi. Yangında 8 yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiği Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne gelen Bakan Akdağ, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Başhekim Osman Naci Çelik'ten bilgi aldı. Hastanenin güvenlik kamerası görüntülerini de izleyen Bakan Akdağ, çıkışta bir açıklama yaptı.

Bakan Akdağ, hastane yangınında görevlilerin hastaları tahliye etmek için itfaiye erleriyle birlikte fedakarca çalıştığını ancak bu gibi durumlarda yoğun bakımdaki hastaları tahliye etmenin her zaman çok zor bir süreç olduğunu söyledi. Soruşturma neticesinde ihmali olanlar tespit edilirse adli ve idari olarak gerekenin yapılacağını ifade eden Akdağ, herkesin yüreğini yakan yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yangın faciasını haber alır almaz Bursa'ya geldiğini hatırlatarak, "Bugün sabaha karşı, hepimizi üzen ve 8 vatandaşımızın vefatıyla neticelenen yangın meydana geldi. Bu yangından Ankara'da iken benim de haberim oldu. Müsteşar yardımcım, tedavi hizmetler genel müdür yardımcım, teftiş kurulu başkanı ve iki milletvekili ile beraber helikopterle Bursa'ya intikal ettik. Yangın meydana geldikten kısa süre sonra olay yerinden valimizin sizleri ve kamuoyunu bilgilendiren açıklamaları var. Şu anda bir soruşturma safhasındayız. Teftiş kurulu başkanımla beraber iki müfettiş de olaya derhal müdahale etmiş durumda, savcılık soruşturması normal seyrinde devam ediyor" dedi.

Yangının 2. bodrum katında başladığının sanıldığını anlatan Akdağ, "Yangın saat 2 sıralarında, hastanenin 2. bodrum katında çıkmış. Burası radyoloji hizmetlerinin verildiği bir yer ancak yangın hizmet verildiği bir saatte çıkmadı. Çıkış sebebiyle ilgili bir şey söylemek mümkün değil , teknik araştırmalar, değerlendirmeler sonucu belli olacak. Burasının üst katında acil bölümü ve acil gözlem bölümü var. Daha sonraki üst katlarda poliklinikler, idari katlar ve yoğun bakım alanları var. Yoğun bakım alanları birkaç kat üst bölümde. Saat 02.10 civarında itfaiye haberdar edildi. Derhal intikal ederek yangını kısa sürede söndürdüler. Yangının bütün hastaneyi etkileyecek şekilde gelişmesi önlendi" diye konuştu.

"2.BODRUMDAKİ DUMANLAR HAVALANDIRMADAN YOĞUN BAKIMLARI ETKİLEDİ"

Yoğun bakımdaki hastaların tahliyesinin zor olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, "Yoğun bakımdaki hastalar tahliye edildi. Yoğun bakım hastalarının tahliye işlemi zor bir süreç. Bize ilk anlatılanlardan bunu anlıyoruz. Sağlık çalışanları, kendilerini de riske ederek hastalarını ayakta tutmak için gayret gösteriyor. Yoğun bakımda, yangının çıktığı yerden çıkan bir şaft var. Bir boşluk alanı var, binaların yukarısına doğru boşluk alanı uzanır. Buradan kablolar geçiyor. Bizzat ateşin etkisinden çok yoğun bir duman çıkarıyor. İtfaiyenin çabalarıyla sağlık çalışanlarının fedakar çalışmalarıyla yetişkin yoğun bakım servisindeki hastalar ve yeni doğan yoğun bakımındaki hastalar tahliye ediliyor. Gece nöbetçi olanların verdiği bilgiye göre erişkin yoğun bakımda 16, yeni doğan yoğun bakımda ise 13 hasta var. Birbirine komşu alanlar. Toplam 29 yoğun bakım hastası var. Bu hastalardan erişkin yoğun bakımda yatan hastaların önemli bir bölümü solunum desteğine bağlı. Burada bize ilk verilen malumatta, hayatını kaybeden 8 hastadan 2'sinin beyin ölümü beklenen çok ağır durumdaki hastalar olduğu ifade edildi. Tahliyeler gerçekleşiyor. Ambulanslar vasıtasıyla başka hastanelere naklediliyorlar. Sonuç itibarıyla erişkin yoğun bakım servisi hadiseden en ziyade etkilenen alan olarak karşımıza çıkıyor. Tedavi gören hastalardan 8'i olay sırasında, belki nakil sırasında hayatlarını kaybediyor. Bu konuda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. Savcılık soruşturması ve yapılacak diğer incelemelerle ortaya çıkacak. Ailelere başsağlığı diliyorum. Allah hepsine rahmet eylesin. Acılarına biz de ortak oluyoruz, çok üzüldük. Bütün hastane çalışanlarına, Bursa halkına da geçmiş olsun diyorum. Hastalar ve çalışanlar çok büyük bir sıkıntılı periyodu atlattı. Hepsine geçmiş olsun diyorum" diye konuştu.

"İHMAL VARSA GEREKEN YAPILACAK"

İhmal varsa soruşturma neticesinde belli olacağını ifade eden Akdağ şunları söyledi: "Hastanede diğer bölümlerde faaliyetler devam ediyor. Bu yangın kısa sürede söndürülmüş zaten. Hiç kimsenin spekülatif ifadelerde bulunmaması lazım. Soruşturma yürütülüyor. Sonuçlar en kısa zamanda çıkacaktır. Çok net olarak ifade ediyorum. İhmal ortaya çıkarsa gerekenler adli ve idari yönden yapılacaktır. Müdahalede gecikilip yangın yayılsaydı daha büyük bir facia olurdu. Çocukların hepsi süratli, başarılı bir şekilde tahliye edilmiştir. Sağlık çalışanlar7adığının sanıldıı, hayatlarını riske ederek fedakarca hastalarının başında beklemiş, tahliyelere yardımcı olmuştur. Tahliyeleri tek başına itfaiyenin yapması çok güç. Yoğun bakım hastalarının başında sağlık personelinin de bulunsa zaruri. Onlar da çok zor bir periyot geçirmişler. Sağlık çalışanlarına fedakar yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum."

Bu arada Şevket Yılmaz Hastanesi önünde sabah saatlerinden bu yana büyük bir kalabalık oluşurken, bir kadın baygınlık geçirdi. Hastanede gün boyunca geçici olarak poliklinik hizmeti verilemezken, itfaiyenin incelemesinin sürdüğü öğrenildi. Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri de güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye alırken, kriminal olarak da yangın bölgesinden delil topladı.

Öte yandan Yüksek İhtisas Hastanesi'nde ölen yoğun bakım hastalarından 3'ünün isimleri, "Gülbey Şahin (80), Hakkı Özdağ (43) ve Atiye Akuk (60)" olarak açıklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 11:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?