6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bakan Çelik: Tablo vahim

BAKAN ÇELİK, DERE YATAĞINDAKİ EVLERİN KALDIRILACAĞINI AÇIKLADI

Delvet Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da 2 aylık yağışın 6 saatte düştüğünü belirterek, "Daha büyük felaketler olabilirdi. Dere boylarının çarpık yapılaşmaya kurban gitmesi, böyle bir olumsuz tabloyu karşımıza çıkardı. Olmaması gereken bir tablo. Bir an önce bunların kaldırılması gerekiyor" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, bir kişinin hayatını kaybettiği, onlarca evin sular altında kaldığı Alacahırka Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkan Vekili Recep Kaygun ile birlikte afetten zarar gören evleri ziyaret edip vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Bakan Çelik, yaraların sarılacağını söyledi.

Eski Bursa'nın dağ eteklerine kurulduğunu, Uludağ eteklerinin yıllar öncesinden hoyratça çarpık yapılaşmaya kurban edildiğini anlatan Bakan Çelik, "Derelere atılan çöplerle ilgili belediyemiz tarafından uygulanan projemiz var. Çöplerin de şiddetli yağışla gelmesiyle mevcut güzergahlarda tıkanmalar meydana gelmiş. Dereler taşmış, evler sular altında kalmış. Dere boylarının çarpık yapılaşmaya kurban gitmesi, böyle bir olumsuz tabloyu karşımıza çıkardı. Allah'tan bu kadar büyük bir yağış yaşandı. Belki iki aylık yağış 6 saatte Bursa'ya isabet etti. Daha büyük felaketleri karşımıza çıkarabilirdi. Daha fazla can kaybı yaşamadık Allah'a şükür. Ama maddi zayiat ve hasar ileri düzeyde. Bunanla ilgili gerekli çalışmayı hükümetler ve belediyeler olarak yapıyoruz, maddi mağduriyetleri çözeceğiz. Yaşlı vatandaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bursa böyle bir sıkıntılı geceyi ucuz atlattı. Bugün sevinçliyiz ama tablo vahim. Umarız kısa sürede yaraları sararız" dedi.

Bakan Çelik, dere yatağına yapılan evleri "olmaması gereken bir tablo" olarak değerlendirip, "Bir an önce bunların kaldırılması gerekiyor. Yerel yönetimler ve merkezi yönetimler olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Belki 40 yılda bir geliyor ama 4 yılda da 4 günde de gelebilir. Bu tabloları gördükten sonra gerekli önlemleri vatandaşlarımızın desteğiyle halledeceğiz" diye konuştu.

Bakan Çelik, gerekli tespitlerin yapıldığını, tüm ekiplerin burada çalıştığını kaydederek, "Birkaç saat içinde bir neticeye ulaşmış olacağız. Evlerin ve suların tahliyesi ve gerekli temizlik işleri devam ediyor. Vilayet boyutunda barınma ihtiyacı takip ediliyor. Kızılay ekipleri de burada. Devletin tüm kurum ve kuruluşları burada. Vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu olmayacak. Zaten yağmur nedeniyle var, bundan sonra olmayacak" şeklinde konuştu.

Öte yandan belediye fen ekipleri, iş makineleriyle Alacahırka'da Cilimboz Deresi'nin tıkanmasının ardından sel sularının bastığı evlerin bulunduğu caddeleri temizliyor. Temizlik çalışmalarının başlatıldığı Cilimboz Deresi'nin yatağındaki çöp poşetleri, dev kaya parçaları, kum yığınları ise dikkat çekiyor.

BAKAN ÇELİK, DERE YATAĞINDAKİ EVLERİN KALDIRILACAĞINI AÇIKLADI
BAKAN ÇELİK, DERE YATAĞINDAKİ EVLERİN KALDIRILACAĞINI AÇIKLADI
BAKAN ÇELİK, DERE YATAĞINDAKİ EVLERİN KALDIRILACAĞINI AÇIKLADI
BAKAN ÇELİK, DERE YATAĞINDAKİ EVLERİN KALDIRILACAĞINI AÇIKLADI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 15:06:00
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 16:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?