7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bakan Çelik Bursa'da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yılda 30 milyon YTL kaynağın İş-Kur'a aktarıldığını, bu kaynakla işsiz vatandaşların meslek sahibi olabileceğini söyledi. İşsiz gençlerin İş-Kur'a kaydolmasını isteyen Çelik, sertifika almış hiçbir gencin işsiz kalmayacağını söyledi. 

Bir dizi inceleme ve açılışlara katılmak üzere Bursa'ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gemlik'te 3.3 bin metrekare alan üzerine yapılacak sosyal donatı alanının temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Faruk Çelik, yoğun göçün ve yerleşim taleplerinin Gemlik'i içinden çıkılmaz hale getirdiğini, sosyal donatı merkezinin açılışıyla ilçe halkının bir hayalinin de gerçekleşeceğini söyledi. 

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Çelik, "Çok sıkıntıların yaşandığı bir süreci geride bıraktık. Uzun süre Türkiye'de istikrar vardı. 'Gelecek 5-10 yıl Türkiye'de neler olacak?' diye hesap yapılıyordu. Ama 2008 yılı içerisinde 'Yarın Türkiye'de ne olacak?' sorusunun cevabını bilemez noktaya getirildi vatandaş. Çok şükür ki o süreç geride kaldı. Ama yaşadığımız bölge, öyle bir bölge ki huzur yok. Sürekli problemler, sıkıntılar var. Bu sıkıntıların üstesinden gelecek çalışma programı, sorumluluğu ve zorunluluğu var." 

Türkiye'nin 2007-2008 yılını kendi iç çekişmeleriyle geçirdiğini anlatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Tekrar kolları sıvayalım dediğimiz noktada Kafkaslarda patlak veren önemli gelişmeleri birlikte izledik. Biz bu ülkeyi seviyoruz. Kafkaslar'da meydana gelen olaylarda, dikkat ederseniz Başbakanımızın hiç tereddüt etmeden yalan yanlış yayınlar yapılmasına rağmen Kafkaslarda inisiyatifi eline almasını vatandaşlarımız dikkatle, ibretle ve gurur duyarak izledi." 

"Putin telefona çıkmıyormuş?" gibi bizim gazetelerin aslı astarı olmayan zarar verici, kendimizi küçültücü yayınlarının aslının olmadığını herkesin gördüğünü anlatan Faruk Çelik, "Bir gün içerisinde Kafkaslardaki sorunun çözümü ve buraya huzurun gelmesi konusunda Başbakanımızın ortaya koyduğu performans 70 milyon tarafından gururla izlendi" dedi. Türkiye'ye böyle bir Başbakanın yakıştığını anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Çevremizde olanlara karşı duyarsız kalamayız. Gerek siyasi gerek ekonomik olaylara karşı duyarlı olacağız. Etrafımızda meydana gelen olumsuzlukların vatandaşlarımıza en az yansıması konusunda ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor. Ama yurt içinde de hamlelere devam edeceğiz. Herkes kendi üzerine düşen görevleri yerine getirecektir." 

İŞ-KUR'UN MESLEKİ EĞİTİMLERİNE KATILIP SERTİFİKA ALMIŞ GENÇLERİMİZİN İŞSİZ KALMASI SÖZ KONUSU DEĞİL 

Konuşmanın ardından Bakan Çelik ve protokol, harç butonuna basarak 5 milyon YTL'ye malolacak sosyal donatı alanının temelini attı. Çelik, daha sonra Türkiye İş Kurumu'nun Gemlik Şube Müdürlüğü'nün açılışına katıldı. İş-Kur ile ilgili önemli teşvikler içeren bir yasa çıkarttıklarını hatırlatan Çelik, şöyle konuştu: "Yılda 30 milyon YTL kaynağı İş-Kur'a aktarmış durumdayız. Bu kaynakla İş-Kur, işsiz vatandaşlarımızı meslek sahibi yapacak. 'Her işi yapalım' değil, 'Ben bu işi yaparım' düşüncesiyle
vatandaşlarımızı eğiteceğiz. Her gencimiz İş-Kur'a kaydolsun. Böylece İş-Kur, kaydolan vatandaşlara karşı meslek edindirme yükümlülüğünü alacak. Hem ayda 250 YTL veriyoruz hem de meslek öğretiyoruz. İş-Kur'un mesleki eğitimlerine katılıp sertifika almış gençlerimizin işsiz kalması söz konusu değil. Türkiye nereden nereye geldi." 

Türkiye'de 2001 krizi öncesinde işsizlik oranının yüzde 6.5 olduğunu, kriz sonrasında ise işsizlik oranının yüzde 10.5'e çıktığını anlatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Son 5 yılda bu oranı yüzde 9.9'a çekebildik. İşsizliği ne yazık ki daha aşağıya çekemedik. Bazı vatandaşlar 'Bu oran daha aşağıya çekilemez miydi?' diye düşünüyor. Türkiye son 5 yılda değişim ve gelişim yaşıyor. 5 yılda 1.5- 2 milyon vatandaşımız kırsaldan kente göç etmiş. Çünkü gelişmiş ülkelerde, tarım ve köyde çalışan nüfusun oranı yüzde 5-10 arasındadır. Bizde ise bu oran yüzde 38 idi. Biz bunu 5 yılda yüzde 26'ya indirdik. Çünkü kırsal arazilerin, vatandaşların refahını yükseltmeye müsait değil. Bu göç eden nüfusu hizmet ve sanayi sektörüne kaydırmamız gerekiyor. Bu nüfusu uzun süre köylerde tutmamız söz konusu değil. Her yıl 800 bin gencimiz iş istiyor. Beş yıl içerisinde 3 milyon gencimize iş verdik. Bunların bir kısmı köyden kente göç edenler, bir kısmı da iş sektörüne yeni giren gençler oluşturuyor. İki nüfusu eğiterek istihdamı kolay sağlamalıyız."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 17:31:57
Güncelleme :22 Ağustos 2008 Cuma 17:37:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?