3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bakan Çelik dert dinledi

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orhangazi ilçesinde esnaf ile sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek sıkıntıları dinledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orhangazi'deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar ile buluştu. Yoğun bir katılımın gerçekleştirildiği toplantıda Bakan Faruk Çelik, ekonomik kriz ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, Türkiye'nin krizin etkilerini kasım ayı itibarı ile hissetmeye başladığını belirterek, "Kasım-şubat arasında krizin Türkiye'ye yansımalarını görmeye başladık. Bu krizin Türkiye'ye geç yansımasının sebebi, Türkiye'deki finans kuruluşlarının, bankaların, hazinen ve maliye politikalarımızın ve bunun yanında Merkez Bankası rezervlerimizin sağlıklı olması güven vermesinden dolayıdır. Krizin dünya ülkeleri ile bize yansıması arasında da fark var. Dünya ülkelerinde bankaları çökertti, büyük şirketleri göçürdü ama bankalarda bir sıkıntı söz konusu değil. Mali politikalarımızda ciddi bir sıkıntı söz konusu yok" dedi.

KRİZİN BİZDEKİ SIKINTISI ÜRETTİĞİMİZ MALI ESKİSİ GİBİ SATAMIYORUZ
Bakan Faruk Çelik, "Krizin bizdeki etkisi ürettiğimiz malı eskisi gibi satamıyoruz. Çünkü talep yok. Kriz var diye almıyorlar. Ürettiğimiz malı sadece Türkiye'mi satamıyor. Hayır, diğer ülkeler de satamıyor. Türkiye geçen yıl 200 milyar dolar ithalat yaparken, şimdi belki de Türkiye 125 milyar dolarlık ithalat yapacak. Bize mal satanlarda zor durumda şimdi. İşte bütün dünya bu şekilde birbirine bağlı. Üretilen mal eskisi kadar satılmıyor.

Mal satılmayınca da üreticiler işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Biz niye diğer önlem alan ülkeler gibi bir ülke değiliz? Biz buna göre önlemlerimizi aldık. Önce işçinin işten çıkarılmaması için 'Kısa Çalışma Ödeneği' uygulaması dediğimiz işçinin maaşını düzenledik. İşveren primini yüzde 25 indirdik. Başka kolaylıklar da getirdik. Geçici olan bu kriz sürecinde 6 aylık 7 aylık süre için herkesin fedakarlık yapmasını istedik. Vergileri ve ÖTV'yi indirdik. Yani biz sektörel sıkıntılar noktasında alınması gereken önlemleri biz alıyoruz " diye kaydetti.
Vatandaşların sıkıntılarına da kulak veren Bakan Çelik, daha sonra Yalova'ya hareket etti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 11:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?