4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bakan Çelik'ten birlik çağrısı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümet olarak sanayiciyi desteklemeye devam edeceklerini belirterek, ümitsizlik aşılamanın insanlığa yapılacak en büyük kötülük olacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sanayici ve iş adamlarıyla Bursa'da Almira Otel'de bir araya gelerek ekonomik kriz ile alakalı alınan önlem ve tedbirleri açıkladı.

Küresel ekonomik kriz ve hükümetin aldığı tedbirlerle alakalı bir sunum yapan Bakan Çelik, "Yaşanan krizin Türkiye'ye yansıması talep daralmasına yol açtı. Türkiye'de iş gücü ve istihdam açısından yapısal meseleler var. İstihdam alanı değişiyor ve keşke bu değişim daha önceden olsaydı. Türkiye'nin normalleşmesi açısından tarımdaki istihdamın hizmet sektörüne kayma ihtiyacı var. Biz hükümet olarak işverene destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz. 244 bin kişiye işsizlik ödeneği veriyoruz. Nitelikli eleman yetiştirmek için meslek kursları düzenleniyor ve mezun noktasında 100 bin kişiye ulaşmak istiyoruz. Kısa çalışma ödeneğiyle 2009'un ilk altı ayını beraber geçirelim" dedi.

Krizin gelip geçici olduğu belirten Bakan Çelik, şöyle konuştu:
"Bu kriz olmasaydı 500 bine yakın bu yıl içerisinde istihdam sağlamayı planlıyorduk. Şimdi istihdamı arttırma değil, korumayı hedefliyoruz. Birçok konuda yeni düzenlemeler için çalışıyoruz. 30 yaş üstü ticari araçların trafikten çekilerek ceza ve vergi borçlarını sileceğiz. Bu yaşı 25'e çekmek içinde çalışmalarımız devam edecek.49 ile yapacağımız teşvikleri 1 yıl daha arttırmayı hedefliyoruz. Krizin etkisini önlemek için mali ve parasal disiplini koruyan teşviklerle destekleyici bir politika sergilemeyi planlıyoruz. Bizim meselemiz talep daralması sebebiyle meydana gelen problemlerdir. Biz yapılması gerekeni yapacağız. Siz pazar aramaya devam edeceksiniz, biz de destekleyeceğiz ve krizi birlikte aşacağız. Bölgesel ve sektörel teşvikler devam edecek. Hepimizi daraltan kriz karşısında alınan önlemler anlıktır. Biz ülke olarak diğer gelişmiş ülkeler gibi paket açamayız. Seçime dönük kesinlikle harcamaları arttırıcı bir çalışma içerisinde değiliz. Bütçe açığının ocak ayında arttığını söylüyorlar. Bu normal
çünkü gelirlerde düşüş olunca meydana gelen açık popülist harcamalardan değil, gelirlerdeki düşüş yüzünden meydana geldi."

Krize karşı diri ve canlı bir duruş sergilendiğini ifade eden Çelik, "Ben ümitsiz değilim ve ümitsizliği aşılayanlara da hak vermiyorum. Küresel bazda bir ümitsizlik düşünüyorsanız, dünya insanlığına yazık diyorum. Gelecek çok karanlık olur. Dünya çözümün peşinde koşarken, Türkiye'nin pozitif yönleri olmasına rağmen biz kendimizi ümitsizliğe itersek kendimize haksızlık etmiş oluruz. Talepleri birleştirelim ve çözüm noktasında buluşalım" diye konuştu.

Toplantı öncesi Bilecik Çimento Madencilik Beton Sanayi A.Ş.'nin makine montajını yapacak Çinli CNM firmasıyla protokol imzalandı. Celal Sönmez, Ali Hazır ve Nurettin Kutlucan ortaklığıyla kurulan yılda 1 milyon ton kapasiteli tesis 125 milyon dolara mal olacak. Protokole Celal Sönmez ve CNM Genel Müdürü Wong Yunfu imza attı. Bakan Çelik ise protokole şahit olarak imza atarken, yapılan yatırımın memnuniyet verici olduğunu belirtti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 17:00:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?