7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bakan Hilmi Güler, Bursa'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2008'i 'Enerji verimliliği yılı' ilan ettiklerini hatırlatarak, Türkiye'nin, AB ülkeleri arasında hem elektriği, hem de doğalgazı en ucuz tüketen ülkeler arasında olduğunu belirtti. 

Bursa'da, üç fazlı asenkron motorlar tarafından kullanılan elektrik enerjisini azaltmak üzere başlatılan 'En-Ver Motor Hareketi' hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya, Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan babasının vefatı üzerine katılamazken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilme Güler, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa milletvekilleri, BTSO Başkanı Celal Sönmez ve çok sayıda iş adamı iştirak etti. Toplantıda konuşan Bakan Hilmi Güler, enerji konusunun önemine değinerek, enerjinin verimli kullanılması gerektiğini ifade etti. 

Talep yönetiminin sürekli ihmal edildiğini anlatan Bakan Güler, "Bu yılı enerji verimliliği yılı ilan ettik. 'En-Ver Motor Hareketi' 4 ana başlıktan oluşmaktadır. Birincisi ampullerin değişmesi konusunda yoğun bir çalışmamız var. 100 watlık akkor lambaları söküp, yerine 20 wattlık ampullerin takılmasını yaygınlaştırmak. İkisi de aynı ışığı veriyor. Bunu yaptığımız zaman 2 Keban Barajı karımız oluyor. Bir Keban Barajı'nı 6 yılda yapamazsınız. Ama ampulleri değiştirebilirsiniz. Öte yandan elektrik
üretirken, karbondioksit de üretiyoruz. 20 wattlık ampul kullandığınızda iki ağaç da dikmiş oluyorsunuz. Aldığımız doğalgazın da yüzde 50'i elektriğe gidiyor. Eğer tasarruflu olursak bunun cari açığı da önemli bir katkısı olacaktır" dedi. 

Sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70'inin motorlarda tüketildiğini hatırlatan Güler, "Diğer yandan beyaz eşyalar, kampanyalarla cazip gösteriliyor. Ucuz ürün alırız, ama ekonomik olup olmadığına bakmayız. Öte yandan binalarımızın da yüzde 10'unda yalıtım var. Yani biz yatarken, otururken ve uyurken dışarıyı ısıtıyoruz. Sonra da cari açığımız büyüyor diyoruz. Yalıtım konusunda da gerekli çalışmalarımız sürüyor. Halkımızın bilinçlendirilmesi için termal kamera uygulamasına da geçtik" diye konuştu. 

Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi haritasını çıkartırken, Bursa'nın da haritasını çıkarttıklarını dile getiren Bakan Güler, bu zamana kadar hiç yapılmamış olan Bursa'nın yer altı zenginlikleri haritasını da çıkarttıklarını kaydetti. Elektrik sistemlerindeki motorların verimliliğinin artırılması için sanayicilerin hazırlayacağı projeleri destekleyeceklerini vurgulayan Bakan Güler, "Bununla ilgili yönetmeliğimiz çıktı. Kasım ayından itibaren başvurabilirsiniz. Bedeli 500 bin YTL'yi aşmayan projelerin yüzde 20'sini destekleyeceğiz. Ayrıca sanayicilerimiz enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvururlar ve çalışma yaparlarsa 20 bin YTL'ye kadar, projelerde de 10 bin YTL'ye kadar KOSGEB desteklerinden yararlanabilecek" şeklinde konuştu. 

10. Yıl Marşı'nda 'yurdun dört bir yanının demir ağlarla örüldüğünün ifade edildiğini hatırlatan Bakan Hilmi Güler, doğal gazı yaygınlaştırma çalışmaları ve petrol boru hattı projeleriyle kendilerinin de Türkiye'nin dört bir yanını çelik borularla ördüklerini belirtti. Nükleer reaktörlerin tarım alanları ve yerleşim birimleriyle iç içe olduğunu yansıtan fotoğraflar gösteren Güler, "Bazı kesimler nükleer enerjinin tehdit olduğunu söylüyor, ama Fransa, elektrik ihtiyacının yüzde 78'ini böyle karşılıyor. 

Türkiye bundan vazgeçemez. Termik santrallerin de kirli olduğu düşüncesi hakim. Fakat modern tesislerle Türkiye, kömürden de temiz enerji elde edebilir. MTA'nın yaptığı araştırmalarda 2.4 milyar ton yeni kömür sahası bulduk. Bunların işletilmesi için özel sektörle de görüşebiliriz. Tespit edilen jeotermal enerji alanlarında da 2013 yılına kadar yapılacak 2.5 milyar dolarlık yatırım sonucu her yıl 5 milyar dolar kazanma potansiyeli bulunuyor" dedi. 

TEMSAN vasıtasıyla 15 türbin prototipi hazırladıklarını hatırlatan Bakan Güler, gerekli desteği vereceklerini açıkladı. Elektrik üretiminde herkesin 500 kilovata kadar izin almadan tesis kurabileceğini işaret eden Güler, "Göreve geldiğimizde, Türkiye'de 30 civarında elektrik üreten şirket vardı. Biz 3 bine çıkardık. Hedefimiz ise 3 milyon şirketin kurulmasıdır. Elektrik pahalı diyeceğinize kendi elektriğinizi üretin. Bahaneleri ortadan kaldırıyoruz. Basında 'En pahalı elektrik ve doğal gazı biz
kullanıyoruz' başlıklı yanlış haberler yer alıyor. Biz, AB ülkeleri arasında hem elektriği, hem doğal gazı en ucuz tüketen ülkeler arasındayız" diyerek, yılın ilk 6 aylık döneminde AB enerji fiyatlarıyla son gelen zamlarla Türkiye'deki enerji fiyatlarını karşılaştıran grafiği gösterdi. 

Satın alma gücü paritesine göre de Türkiye'nin AB ülkeleri arasında elektrik ve doğal gazı en ucuz kullanan ülkeler arasında yer aldığını anlatan Güler, yenilebilir enerjinin Avrupa'ya da satılabileceğini söyleyerek, Bursalı iş adamlarını bu sahaya yatırım yapmaya davet etti. Toplantı sonunda soruları cevaplayan Bakan Güler, eskiden petrol fiyatlarını hükümetin belirlediğini, ancak Petrol Kanunu'ndan sonra piyasanın oluştuğunu, konuyu da EPDK'nın takip ettiğini ifade etti. Petrol fiyatların düşmesi
gerektiğini de dile getiren Güler, işi düzenleyici kurullara bıraktıklarını, fiyat düşüşlerini beklediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:20:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?