6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bakkal amcalara rekabet dersi

Şehir içerisinde açılan büyük marketlerle yarışamadıkları için kepenklerini kapatan bakkallar, yapacakları basit uygulamalarla rekabet edebilir hale gelebilir.

Dünyanın üçüncü büyük perakende holdingi olan Metro Grup, büyük marketlerle rekabet edemeyerek işyerlerini kapatan bakkal amcalara altın ipuçları verdi. 'Bakkal nasıl kurtulur? Bakkallara rekabette yararlı olacak bazı ipuçları' adında bir kitapçık çıkaran Metro Grup, ciddi araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçları, ünlü karikatürist Salih Memecan'ın çizimleriyle esnafa anlatıp tavsiyelerde bulundu.

Bakkalların perakende ticaretinden aldığı payın 1996 yılında yüzde 67 iken, 2006 yılında yüzde 36'ya kadar düştüğünün belirtildiği kitapçıkta, 1998 ile 2007 yılları arasında Türkiye'de 40 bin bakkalın kapandığı yer alıyor. Hipermarketlerin, süpermarketlerin ve indirim mağazaların birbiri ardına boy gösterdiği söylenirken, bunların toplam satış alanının 6 bin bakkaldan daha fazla olduğu vurgulanıyor. 1998'den 2007'ye kadar 87 hipermarket zincirinin açıldığı bilgisinin de bulunduğu kitapta şu bilgiler bulunuyor; "İndirim mağazaları 500-600 kalem mal ile müşterilerine mahalle içlerinde çok ucuz fiyatlarla hizmet vererek bakkalların yerini aldı. Marketlerin sayısı sürekli artarken bakkalların sayısı azaldı. Bakkallar da rekabet için marketleşmeye çalıştı. Bazıları bunu başardı, bir çoğu ise büyük marketlerle rekabet etmenin zorluğu karşısında dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. 1996 yılında Türkiye'de 165 bin bakkal varken, 1998 yılında bu sayı 155 bine, 2007 yılında ise yaklaşık 115 bine düştü."

BAKKAL AMCA YA KUŞ OLMALI, YA DA DEVE
'Bakkal esnafı ya kuş olmalı, ya da deve. Çünkü devekuşu olarak bir yere varılmaz' denildiği kitapçıkta, araştırmaların bakkalların bakkal olarak kalıp büyük marketlerle rekabet edebileceğini de gösterdiği vurgulandı. Kitapta bakkal esnafına şu altın öğütlerde bulunuluyor:

"Müşterisini iyi tanımalı, müşteriyi yönlendirmeli, müşteriyi kendisine bağlamalıdır. Bakkal esnafı daha verimli çalışmalı, ürün sayısını azaltmalıdır. Yapılan araştırmalar, bakkalarda ortalama bin 250 kalem malın bulunduğunu gösteriyor. Ama bir ay içinde bunların yalnızca 425 tanesinin satışı olur. Ayrıca bakkalların yaptığı ortalama satışın yüzde 90'ını da 163 ürün yapar. Bu durumda ürün sayısı azaltılıp, satılan ürünler bulundurulmalı. Küçük esnaf satılmayan malları almamalı. Çok satılan mallar da yok satılmamalı. Sadece satılan mallar stok edilmeli. Malları doğru yerleştirmeli, yerlere ürün koymamalı, peşin alınan ürün peşin satılmalı. Marketlerin boşluklarını doğru belirleyip bunlardan yararlanmalı, müşteriye önem vermelidir. Bakkal amca, bazı marketlerin göz boyadığını müşterilerine anlatmalı, müşteriye ihtiyacını en kısa zamanda ulaştırmalı, mağazayı rakipleri kapalıyken bile açık tutmalı, açık şarküteri ürünleri satmalı, veresiyeden korkmamalı, mağazada taze ürünlere yer vermeli."
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2010 Cumartesi 13:35:50
Güncelleme :23 Ocak 2010 Cumartesi 13:38:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?