4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Baklavanın tadını zamlar kaçırdı

BAKLAVANIN TADI KAÇTI

Kurban Bayramı öncesi Antep fıstığına üst üste gelen zamlar, baklavanın tadını kaçırdı.

Türkiye'de son günlerde yaşanan zam furyasından, baklavanın en temel maddesi Antep fıstığı da nasibini aldı. Üst üste yapılan zamlarla dar gelirli vatandaşların bayramdan bayrama sofrasına giren baklava, neredeyse seyirlik hale geldi.

Güney Marmara Aşçılar Derneği (GÜMASDER) Başkanı Rıfat Sınmaz, Gaziantep'te bazı büyük tüccarların piyasadan çok miktarda fıstık topladığını, bunun da fiyatları yükselttiğini söyledi. Stokçulara karşı yaptırım uygulanmasını isteyen Sınmaz, sağlıklı ve kaliteli ürünlerle yapılan baklavanın fiyatının 25-35 TL olduğunu belirtti. Türkiye'de günlük 500 ton baklava üretildiğini, bunun yüzde 60'ının fıstıklı baklava olduğunu anlatan Sınmaz, günde baklavada 50 ton fıstık kullanıldığını kaydetti.

Antep fıstığının aşırı zamlanmasını değerlendiren Sınmaz, "İyi bir baklava yemenin faturası ortalama 30 TL. Dar gelirli bir vatandaşı merdiven altı diye tabir edilen yerlerde yapılan ve kilosu normal olarak 6-7 liradan satılan baklavalara mahkum etmeye kimsenin hakkı yok. Çünkü baklavayı herkes yiyemiyor, dar gelirli vatandaşlar ise bayramdan bayrama yiyor. Ama görünen o ki artık bayramdan bayrama bile zor yiyebilecekler" dedi.

Üst üste yapılan zamlarla baklavada kullanılan Antep fıstığının 24 lira olan kilogram fiyatının bir anda 40 liraya kadar çıkarılmasının çok ağır olduğunu ifade eden Sınmaz, "Burada siyasiler devreye girmeli. Orantısız zamlar hem baklavacıları hem de vatandaşı zor durumda bırakıyor. Vatandaşın ağzının tadını kaçırmaya kimsenin hakkı yok. Bir an önce vatandaşın alım gücünü artırsınlar ya da zamları durdursunlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 10:33:00
Güncelleme :26 Kasım 2009 Perşembe 11:23:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?