4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Balabanbey Kalesi'nde fetih kutlaması

Bursa'nın fethinin 683. yıldönümü kutlamaları devam ediyor. Pınarbaşı Fetih Kapısı ve Tophane Şehitliği'nin ardından Balabanbey Kalesi'nde düzenlenen törende, vatandaşlar mehter takımının marşlarıyla coştu.

Bursa'yı fethetmek için Osman Bey tarafından yaptırılılan Balabanbey Kalesi'nde coşkulu bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstikal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, üzerinde yaşadığımız toprakların uzun mücadeleler neticesinde kazanıldığına dikkat çekerek, "Şu üzerinde durduğumuz yer, sıradan bir toprak parçası değildir. Burası, Osmanlı'nın Bursa'yı fethetmekte kullandığı fetih kalesidir. Burası, Osmanlı'nın Osmanlı olmaya ilk adımı attığı yerdir. Burası, Osmanlı'nın 3 kıtaya hakim olmaya başladığı ön kaledir. Osman Gazi, uzun yıllar Bursa'yı kuşattı, ancak fetih onun ölümünden önce mümkün olmadı. Oğlu Orhan Gazi'yi, burçlara çıkararak, "Oğul! Eğer Bursa'nın fethini göremezsem..." diyererek vasiyette bulundu. İşte bu vasiyetin yapıldığı yer bu kaledir" dedi.

Konuşmanın ardından Yıldırım Davutkadı Eşref Evcil İlköğretim Okulu Halk Oyunları Grubu gösteri yaparken, Bursa Mehter Takımı da söylediği marşlarla Bursalıların göğsünü kabarttı.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 17:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?