5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Bali Bey Hanı restore edilecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Balibey Hanı'nı restore ettirecek. "Balibey Hanı'nın restorasyonu, Muradiye Kültür Alanı, Hanlar Bölgesi ve Tophane Yamaçları İyileştirme" projelerini hayata geçirmek için başlatılan çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere büyükşehir belediyesi tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

Balibey Hanı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, "Bursa sanayi, tarım, kültür ve turizm kenti ama Bursa’nın en önemli kimliğimiz tarihi kimliğimizdir. Bu ayrıcalıklı kimliğimiz bugüne kadar devam etmiştir. Ne yazık ki tarihi ve kültürel mirasımız koruna bildiği kadar korunmuş ama kötü yapılaşma nedeniyle bu tarihi kimliğimize yeterince sahip çıkamamışız" dedi.

Yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaparak böylesine önemli bir tarihsel mirasa sahip olan Bursa'nın, hızlı gelişim süreci içinde kötü yapılaşmaya maruz kaldığını söyleyen Şahin, şöyle konuştu:

"Dokusunda yüzlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan birbirinden eşsiz tarihi eserlerimiz yok olmuş veya bu kötü yapılaşma içinde algılanamaz hale gelmiş. İşte bu yüzden, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması önceliklerimiz arasında yer alıyor. Osmanlı’ya başkentlik yapmış güzel Bursa’mızın tarihi dokusunu koruma amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Bunları gerçekleştirirken, aynı zamanda kent turizmine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz."

Turizme büyük canlılık kazandıracak Teleferik Projesi ile ilgili aşamaları birer birer tamamladıklarını ifade eden Şahin, "Yok olan veya algılanamayan tarihi ve kültürel mirasımızın korunmasına yönelik projeler geliştirilmekte ve hayata geçirilmektedir. Böylece her şeyden önce bir tarih kenti olan Bursa’nın tarihsel kimliğinin algılanabilirliği sağlanacak ve kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel miras çağdaş yaşamla buluşturularak gelecek kuşaklara aktarılacaktır. Bu bağlamda öncelikli olarak belediyemizce ‘Balıbey Hanı Restorasyonu, Muradiye Kültür Alanı, Hanlar Bölgesi, (Fidan Han-Koza Han Kentsel Koruma) ve Tophane Yamaçları İyileştirme’ projelerinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar tüm hızıyla yürütülüyor" dedi.

Balibey Hanı restorasyon projesi

Hamza Bey’in oğlu Bali Bey tarafından Yenişehir’deki mescit ve imaretine vakıf olarak yaptırılan Balibey Hanı, 15. yy sonunda Osmanlılar tarafından yapılan ilk üç katlı han olarak dikkat çekmektedir. Çok az bir bölümü bugüne kadar gelebilmiş olan hanın kalan belgelerden 64 odalı olduğu anlaşılmaktadır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki hanın turizm amaçlı restorasyonu ve 30 yıl süreli işletilmesine yönelik olarak Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında 06.03.2003 tarihinde protokol imzalandı. Yapının rölövesi Haziran 2002’de yapılmış ve ihaleyi kazanan Piray İnş. Mim. Şti. tarafından sözleşme tarihi 11 Nisan 2005’den itibaren proje çalışmalarına başlandı. Sözleşme kapsamında ön projeler ve uygulama projelerinin teslimi için 60’ar gün süre belirlendi. Her bir aşamanın sonunda teslim edilen projeler Büyükşehir Belediyesi tarafından incelenerek onay için koruma kuruluna iletilecek.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 17:59:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?