3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bankalarının oyununu hakem heyeti bozdu

BANKALARIN HAYAT SİGORTASI OYUNUNU HAKEM HEYETİ BOZDU

Bursa'da bir tüketici, konut kredisi aldığı bankanın zorunlu olarak yaptığı hayat sigortası ile 2 yıl içerisinde ödediği 700 TL'yi hakem heyeti kararıyla geri aldı. Türkiye'de emsal teşkil edecek olan karar sonrası TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, deprem sigortası dışında diğer sigortaların zorunlu olmadığını söyledi.

Bursa'da konut kredileri çerçevesinde bankaların talep ettiği sözleşmede yer alan sigorta ücretleriyle alakalı emsal teşkil edecek önemli bir karara imza atıldı.

Tüner Şahin, 30 Temmuz 2007 tarihinde bir bankadan tüketici kredisi çekti. Banka, Şahin'den sözleşmede yazılı olduğu için 2007 yılında 344 TL, 2008 yılında ise 358 TL olmak üzere 702 TL para aldı. Yatırdığı hayat sigortasının zorunlu olmadığını öğrenen Şahin, İlçe Hakem Heyeti'ne paranın iadesiyle ilgili başvuruda bulundu. Söz konusu müracaat hakem heyeti tarafından görüşüldükten sonra, 4822 sayılı kanun ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un genel hükümleri ile aynı kanunun 10/d

maddesine muhalefet ettiği ve sözleşme kurallarına aykırı sigorta belgesi düzenlendiği tespit edildi. Bankanın 2 yıl içinde hayat sigortası adı altında tahsil ettiği toplam 702 TL'nin iadesine karar verdi. Banka bu karara 15 gün içerisinde itiraz hakkı olmasına rağmen hiçbir girişimde bulunmayıp Tüner Şahin'in parasını faiziyle geri ödedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, "Bu karar Türkiye'de ilk kez verilmiş ve uygulanmıştır. Emsal teşkil edecek bu kararı çok önemli buluyoruz. Bankalar konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilere hayat sigortası, konut sigortası yaptırmalarını yasal bir zorunlulukmuş gibi sunuyorlar. Oysa ki deprem sigortası dışında başka bir sigorta yaptırmak zorunlu değildir. Bu mağduriyeti önlemek için bankaların sözleşme formunun ön yüzünde en az 16 punto ve koyu harflerle hayat, konut

ve başka benzeri sigortaların isteğe bağlı yaptırılmasını ve yasal zorunluluk olmadığını belirtmeleri gerekir. Tüner Şahin gibi mağdur olan vatandaşlarımız bağlı bulundukları kaymakamlıkların ilçe hakem heyetlerine başvurup paralarını geri alabilirler" dedi.

Tüketici Tüner Şahin ise kendisi gibi birçok kişinin mağdur olduğunu belirterek, "İnsanlar ihtiyaç duyduğu için böyle bir krediye başvuruyor. Bankaların insanları mağdur etmesi hoş değil. Bana sözleşme yaparken böyle bir şeyden bahsedilmedi. Daha sonra ödediğim sigorta bedelinin primlerinin sabit olacağı söylendi. Bir sonraki yıl arttığını gördüm ve hakem heyetine başvurdum. Benim gibi olanlar hakem heyetine başvurarak parasını geri alsın" açıklamasını yaptı.

BANKALARIN HAYAT SİGORTASI OYUNUNU HAKEM HEYETİ BOZDU
İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2009 Salı 13:52:00
Güncelleme :8 Aralık 2009 Salı 23:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?