5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Barokrasi, bir tarihi talan etti

Bursa’da, bin 700 yıllık mozail bir pano, talan edildi. Bursa’da hisar içerisinde M.S. 3. yüzyıl geç Roma dönemine ait 4X4 metre ebatında binlerce parçadan bütün olarak ortaya çıkartılan Mitras Mozaiği, bürokrasinin kurbanı oldu.

Bursa Müze Müdürlüğü’nün tam 10 ay önce, Kültür Bakanlığı Restorasyonlar Genel Müdürlüğü’ne fotoğraflarını iliştirip gönderdiği dilekçede, özel yöntemiyle bozulmadan müzeye kaldırılması için yardım talebinde bulunduğu Mitras Mozaiği, orta kısmı sökülerek talan edildi. Roma döneminde ’Güneş Tanrısı’ olarak kabul edilen Helios’a eş değerde görülen Mitras Tanrısı, o dönemde özellikle askerlerin gizlice bağlandıkları ve uğruna ayinler yaptıkları bir tanrı olarak biliniyor.

Hisar içinde bir apartman inşaatı için, müze yetkilileri nezdinde temel araştırma kazısı yaparken ortaya çıkarılan ve bulunduğu yerin eski bir Roma Villası olduğu kabul edilen mozaik, 10 aydır özel bir sistem ile pano haline getirilip müzeye kaldırılmayı bekliyordu.

Molla Gürani Mahallesi’nde bir evin yeniden yapılması için yapılan temel kazısı sırasında ortaya çıkarılan bin 700 yıllık orjinal mozaiğin ortasında, Mitras’ın figürü, etrafında 4 mevsimi temsil eden unsurlar ve burçları sembolize eden figürler yer alıyordu.

Bursa Müze Müdürlüğü tarafından nadide eserler sınıfında değerlendirilen ve bütünlüğü ile görenlerde hayranlık uyandıran orjinal mozaik, Bursa Milletvekili Şevket Orhan’ın da, Kültür Bakanlığı yetkililerine yaptığı bir an önce müzeye kaldırılması çağrısına rağmen, bugüne kadar hava şartları uygun olmadığı gerekçesiyle müzeye aktarılmamıştı.

Herhangi bir koruma imkanı bulunmayan ve temel kazısının etrafındaki tahta perdelerin de devrilmesiyle tamamen ortaya çıkan mozaik pano sebebiyle, hisar içindeki geniş bir alan, Arkeolojik Sit alanı ilan edilmiş ve mülk sahiplerinin inşaat çalışmaları durdurulmuştu. Tam ortası sökülen bin 700 yıllık orjinal mozaiğin kalan kısımlarının ise bir an önce müzeye kaldırılması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 22:00:31
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 16:57:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?