4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Başbakan'a hakarete kamu cezası

Bursa'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan 17 yaşındaki gence 3 ay 26 gün boyunca bir kamu kuruluşunda çalışma cezası verildi. Bunun kendisi için hayırlı olduğunu ifade eden O.K., "Hapis yatmaktansa kamuda çalışmam en hayırlısıdır" dedi.

Geçen yıl, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde öğrenci harçları ile hükümetin sağlık ve eğitim politikalarını protesto için toplanan gurup arasında bulunan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Ampul Tayyip" diyerek hakaret ettiği iddia edilen 17 yaşındaki O.K.'nin yargılanması sona erdi. 2. Çocuk Mahkemesi'nde gizli olarak yapılan duruşmada son kez hakim karşısına çıkan O.K., Başbakana hakaret suçundan önce 7 ay 23 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hakimi, gencin yaşının küçük, sabıkasız ve şahsi halini göz önünde bulundurarak hapis cezasına alternatif olarak cezanın yarısı oranında 3 ay 26 gün bir kamu kuruluşunda çalışmasına karar verdi. Genç sanık, çalışmaya, kararın Yargıtay tarafından onanması halinde başlayacak.

YAŞI KÜÇÜK BİRİ İÇİN VERİLEN CEZANIN FAZLA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Olay günü ÖSS'yi protesto için düzenlenen bir yürüyüşe katıldığını anlatan O.K., şöyle konuştu: "Yürüyüş sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin eğitim politikalarını eleştirmek için attığımız bazı sloganlar vardı. "Ampul Tayyip" de o sloganların içindeydi. Bu sloganlar sebebiyle bizlere dava açıldı. Benim dosyam yaşımın küçük olması sebebiyle ayrıldı. Çocuk mahkemesinde yargılandım. Ben kamu hizmetini, 18 yaşından küçükler için daha mantıklı bir ceza olarak görüyorum. Çünkü hapis cezası yaşı küçükler için bir çözüm değil. Kamu yararına çalışmam onlar için de benim için de daha hayırlı olabilir. Fakat suçsuz yere böyle bir ceza aldım. Yaşı küçük biri için verilen bu cezanın fazla olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sanık gencin avukatlığını yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Aslı Evke Yetkin ise, kararı doğru bulmadıklarını ifade ederek, "Çocuk Mahkemesi, benzer suçtan 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanıp beraat eden 8 kişinin aksine mahkumiyet cezası vermiştir. Biz savunmamızda, daha önceki davalarda olduğu gibi hakaret içeren sözlerin eleştiri özgürlüğü kapsamında olduğu yönünde olduğunu belirttik. Çünkü suç sayılan ifadeler hakaret içermiyordu. AİHM ve Yargıtay kararları uyarınca özellikle de siyasilerin şok edici sözleri bile eleştiri olarak değerlendirileceğine dair birçok emsal karar var. Biz bunu temyiz ediyor ve kararı doğru bulmuyoruz" dedi.

Kararın, Yargıtay'dan dönünce kesinleşeceğini ifade eden Yetkin, şunları söyledi: "Konuyla ilgili birçok farklı karar verildi. Kimi mahkeme beraat kimi de mahkumiyet verdi. Hukuken mahkemeler aynı kararı vermek zorunda değil. Ama dosyalar Yargıtay'a gidiyor. Yargıtay bu konuda doğru kararı verecek ve bir içtihat birliği oluşacaktır."
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 12:21:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin IP: 88.245.206.xxx Tarih : 2.08.2009 15:08:37

minareyi çalan kılıfını hazırlar..küçükmüş...ufalsında cebime girsin..hakaret etmesini biliyor ama...yemezler..ona ders olsun...