4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Başbakan'a hakaretten beraat ettiler

Bursa'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddia edilen 8 kişi beraat etti. Aralarında yazar Hüseyin Üzmez'e şemsiyeli saldırıda bulunduğu için hakkında 7.5 yıla kadar hapis cezası istenen Pınar K.'nin de olduğu sanıklar, kararın emsal teşkil edeceğini söyledi.

1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde, "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçundan 3'er yıla kadar hapisleri talep edilen Halkevleri yöneticisi Mehmet Emre B. (30) ve üyeleri Ahmet K. (26), Hüseyin S. (23), Taylan U. (24), Onural K. (21) ve Murat Ş. (21) ve yazar Hüseyin Üzmez'e şemsiye ile saldırıp hakaret ettiği iddiasıyla 7.5 yıla kadar hapsi istenen Pınar K. (31) ile kardeşi İbrahim K. (27), son kez hakim karşısına çıktı.

1 Nisan 2008'de genel sağlık sigortasına tepki olarak düzenlenen yürüyüşte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde, "Ampul Tayyip" diye slogan attıkları iddia edilen sanıklar, haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Sanıklar, kimseye hakaret etmediklerini, demokratik haklarını kullandıklarını ifade etti. Mahkeme sanıkların beraatına karar verdi.

Daha önce Başbakan Erdoğan'a "Ampul Tayyip" dediği için 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldığını ifade eden Mehmet Emre B., "Biz sağlık hakkımızı savunmak için toplanmıştık. Bunun suç teşkil ettiğine inanmıyorum. Çünkü ampul, AK Parti'nin logosudur. Bu suçsa logoyu kaldırmaları gerekir. Biz demokratik hakkımızı kullandık. Kimseye hakaret etmedik. Bu dava emsal olacaktır" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Aslı Evke Yetkin ise, benzer suçtan daha önce yargılanan sanıklara mahkumiyet verildiğini ifade ederek, "Fakat bu celsede yargılanan 8 kişinin beraatına karar verildi. İfade hürriyeti bakımından emsal bir karardır. Yapılan, ifade hürriyetinin kullanılmasıdır. AİHM kararları uyarınca şok edici sözler bile ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmektedir. Artık Türkiye'de de böyle olacaktır. Bu dava onun işaretidir. Herkes düşüncesini hür bir şekilde dile getirebilecektir. Hakaret suçunun unsurları oluşmamıştır. Önemli bir karardır" diye konuştu.
Diğer tutuksuz sanıklardan Murat Ş. ise, beraat kararıyla ilgili söyleyecek bir şeyi olmadığını ifade ederek, "Bizde buna sadece ampul, ampul, ampul derler" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 16:15:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?