6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Başkan Altepe'den siyaset dersi

BAŞKAN ALTEPE'DEN SİYASET DERSİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bahçeşehir Üniversitesi'nde, 'Belediyelerde markalaşma' konulu bir konferans verdi. Yerel yöneticilerin başarılı olabilmesi için öncelikle halkla bütünleşmeleri gerektiğini belirten Başkan Altepe, "İnsanlar kendilerine değer veren yönetici istiyor" dedi.

Başkan Altepe, Bahçeşehir Üniversitesi'nin düzenlendiği, 'Hükümet Liderlik Okulu- Siyaset Okulu' eğitim programının 12'nci haftasında, siyasete adım atmaya hazırlanan gençlere yerel yönetimlerde markalaşmayı anlattı. Üniversitenin konferans salonunda yapılan ve Selma Bardakçı'nın başkanlığında yapılan oturumda konuşan Başkan Altepe, uzun soluklu bir maraton olan siyasette, yerel yönetimlerin en önemli halkalardan birini oluşturduğunu vurguladı.

Siyasette görev alacak kişilerin öncelikle kendi mesleklerinde başarılı olmaları ve halkla iyi iletişim kurmaları gerektiğini dile getiren Başkan Altepe, tüm canlıların geçimlerini sağlamak için bir çaba içinde olduğunu ancak insanı ayıran en önemli özelliğin ise toplumsal yaşama katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Siyasetin yolun başında hedefler konularak yapılacak bir iş olmadığını kaydeden Başkan Altepe, "Ben, bir gün Büyükşehir Belediye Başkanı olacağım diye siyasete girmedim. 20 yılı aşkın süre

içinde siyasette aktif görev aldım. İl başkan yardımcılığı, meclis üyeliği görevlerden bulundum. Bir göreve sizin talip olmanızdan çok başkalarının sizi bir yerlere önermesi makbuldür. Sonuçta biz bu göreve kadar kaldık. Bazıları siyaseti, içine girer girmez, milletvekili, bakan olunan bir sistem olarak algılıyor. Ancak siyaset uzun soluklu bir hizmet maratonudur" diye konuştu.

 

"BAŞARININ SIRRI HALKA İLETİŞİM"

Türkiye'de belediye sınırlarında yaşayan nüfusun yüzde 80'ler seviyesine ulaştığını bu nedenle de son yıllarda yapılan düzenlemelerle belediyelerin yetkilerinin artırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, yerel yönetimde başarının en önemli sırlarından birinin de halkla iyi bir iletişim kurmak olduğuna değindi. Yöneticilerin öncelikle halkın önceliklerinin her zaman uyuşmadığına değinen Başkan Altepe, "Halk öncelikle kendi sokağında, kendi mahallesinde iyileştirmeler istiyor. Bu nedenle bir sokağa küçük bir

park yapsanız bile onu anlata anlata bitiremiyor. Ancak onun sorunlarıyla ilgilenmezseniz tüm şehri altınla kaplasanız bile, 'Yaptıysa kendi cebinden mi yaptı. Devletin parasıyla yaptı' deyip onu bile eleştiriyor. Kısacası halk, kendini dinleyen, ona değer veren yönetici istiyor. Kendi seçtiği kişide de bunu bulamazsa başka nerede bulur?" dedi.

 

"BURSA'DAKİ DEĞİŞİMİN SIRRI DA İLETİŞİM"

Bursa'da hayata geçirdikleri projelerle her alanda kentte büyük bir değişim yaşandığını ifade eden Başkan Altepe, bu değişimin toplumun tüm kesimleriyle iletişim ve şeffaf, katılımcı yönetim anlayışıyla sağlandığını belirtti. Kente katkı koyabilecek donanıma sahip herkesle siyasi görüş ayrımı yapmaksızın iş birliğine gittiklerini dile getiren Başkan Altepe, "Toplumun tüm kesimlerinin söz hakkı olduğu Bursa Kent Konseyi'miz, kentin geleceğini yakından ilgilendiren tüm konuları tartışmaya açıyor.

Yapacağımız önemli işlerde önce toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini alıyoruz. Bu sayede iş yapıldıktan sonra fazla eleştirme şansı da olmuyor. Çünkü biz daha başında herkesin fikrini alıyoruz" diye konuştu.

 

"6 YILDA 2 BİN BİNA YIKTIK"

Uzlaşmacı bir yönetim içinde olduklarını örneklerle anlatan Başkan Altepe, son 6 yıl içinde kent merkezinde 2 binayı yıktıklarını ve bu yıkımların hepsinde halkın rızasının alındığını hatırlattı. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı bölgelerde yapılan yıkımlarda halkın mağdur edilmediğini dile getiren Başkan Altepe, "Eğer halkı mağdur eder ve yıkımları öyle yaparsanız o şehirde Başkan olarak gezemezsiniz. Ama biz halkımızla her ortamda bir araya geliyoruz ve yaptığımız işler herkes tarafından

beğeniyle karşılanıyor.

Bursa'da hayata geçirilen hafif raylı sistemden, Uludağ'a, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nden tarihi mirasın korunmasına kadar çeşitli konular hakkında bilgi veren Başkan Altepe, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Bir öğrencinin, "Belediyelerde özellikle imar uygulamalarında belli kesimlere rant sağlanmasını nasıl önlüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Başkan Altepe, "Göreve geldiğimiz ilk günden beri kentin rantı kente kalacak ve bu ranttan belediye payını alacak dedik. Geçtiğimiz günlerde

bir otel arsasını 15 milyon TL'ye sattık ve bu parayı kente yapılacak hizmetlerde kullanıyoruz. Rant sağlanacağını düşündüğümüz arazileri belediye olarak satın alıyoruz, gerekli imar uygulamalarını yaptıktan sonra daha değerli olarak satıyoruz ve kentin rantını yine bu kente bırakıyoruz. Belli kişileri zengin etmek için karar almıyoruz" dedi.

Sunumun ardından Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Burak Küntay, katılımı nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür belgesi verdi. Kendisi de Bursalı olan Küntay, Bursa'da yapılan başarılı hizmetler nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

BAŞKAN ALTEPE'DEN SİYASET DERSİ
BAŞKAN ALTEPE'DEN SİYASET DERSİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 16:46:04
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 17:17:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?